Norske Noorwegen Reizen - HOMEHurtigruten Nederland - HOME

Winterbanden in Noorwegen

Aangeraden wordt om tijdens het winterseizoen winterbanden te gebruiken. De minimale profieldiepte voor winterbanden op voertuigen lichter dan 3.500kg is 3 mm. Het gebruik van winterbanden is wél verplicht voor combinaties boven de 3.500kg. De verplichting geldt van 15 november tot en met 31 maart. De winterbanden moeten in dat geval voorzien zijn van een M+S (Mud & Snow) logo en de minimale profieldiepte is 5 mm. M&S banden zijn gemaakt van een veel zachtere rubbersubstantie dan de zomerbanden. Het rubber van een zomerband begint reeds bij +7°C zijn grip te verliezen. Bij -15°C is een zomerband keihard geworden en heeft derhalve nauwelijks nog enige grip op het wegdek ongeacht het profiel van de band.

Sneeuwkettingen verplicht

Voor voertuigen met zomerbanden is in het winterseizoen het gebruik van sneeuwkettingen verplicht bij winterse omstandigheden (als er sneeuw of ijzel op de weg ligt) .

Spijkerbanden

Spijkerbanden (tegenwoordig kunststofdopjes) zijn toegestaan vanaf half oktober tot begin mei. Bij extreme weersomstandigheden mogen zij ook buiten deze periode worden gebruikt.

In Bergen en Oslo moet extra belasting betaald worden als er spijkerbanden gemonteerd zijn. De benodigde vignetten zijn o.a. verkrijgbaar bij de parkeerplaatsen op de belangrijkste wegen naar Bergen en Oslo en bij tankstations.

Alle wielen van de auto en van een eventuele aanhangwagen moeten voorzien zijn van spijkerbanden.

De spijkerbanden zijn vaak tegen gunstige tarieven te huur en - eventueel tax-free - te koop. Bij aankomst in Noorwegen haalt u daarvoor bij de douane een RG-0135 E of een RD-0032 B formulier op. Na export dient de leverancier de 25% BTW aan u terug te betalen.

Meer informatie:
Volg Norske op: Volg Norske Noorwegen Reizen op FaceBookVolg Norske - Noorwegen reizen - op TwitterBekijk de favoriete films van Norske Noorwegen en Hurtigruten reizen op YouTube
MAIL | NORSKE | NIEUWSBRIEF | VOORWAARDEN | SITEMAP