Reizen naar Noorwegen

Laatste update: 26 juli 2021

Beste reiziger(s),

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat er vanaf 15 mei jl. geen wereldwijd negatief reisadvies meer geldt. Vanaf 15 mei jl. werkt de Nederlandse overheid met een kleurcode systeem per land. Op dit moment is de kleurcode voor de bestemming Noorwegen groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s). Er gelden echter wel strenge inreisbeperkingen!

Welke reizen gaan door?

Geboekte reizen van klanten die volledig gevaccineerd zijn óf hersteld van Covid-19 gaan door zoals met u overeengekomen in de reisovereenkomst. U ontvangt ca. 1 week voor vertrek uw reispapieren. De Noorse overheid accepteert het Europees digitaal coronacertificaat (EUDCC) voor binnenkomst in het land. Op dit moment geeft de Noorse overheid de kleurcode rood voor Nederland en gelden er dus inreisbeperkingen. Dit betekent dat reizigers met de Nederlandse nationaliteit alleen welkom zijn in Noorwegen op vertoon van een geldig (digitaal) coronacertificaat dat bewijst dat men “beschermd” is. Dit is alleen het geval indien men;

  • volledig tegen Covid-19 is ingeënt *, of
  • de afgelopen 6 maanden van Covid-19 is hersteld.

*Er moet minimaal 1 week zitten tussen de datum waarop u de 2e vaccinatie heeft gehad en de datum van aankomst in Noorwegen óf, indien 1 vaccinatie volstaat, er dient minimaal 3 weken te zitten tussen de datum van vaccinatie en de datum van aankomst in Noorwegen.

Mensen die het land in mogen omdat ze “beschermd” zijn én dit met het Europees digitaal coronacertificaat kunnen bewijzen;

  • Hoeven zich niet vooraf digitaal te registreren.
  • Hebben geen negatieve test nodig die gedaan is binnen 24 uur voor aankomst.
  • Hoeven geen test te doen bij aankomst in Noorwegen.
  • Hoeven niet in quarantaine.
  • Als u vanuit Noorwegen terug naar Nederland reist, hoeft u niet in (thuis)quarantaine en hoeft u ook geen negatieve PCR-test te laten zien.

Welke reizen gaan niet door?

De volgende reizen worden door Norske Noorwegen Reizen geannuleerd. Geboekte reizen met een vertrekdatum tot en met 15 augustus 2021 van klanten die;

  • Niet volledig gevaccineerd zijn (zie hierboven voorwaarden Noorse overheid)
  • Reizen met kinderen van 1 tot 18 jaar

Norske Noorwegen Reizen kan de reis van klanten die voldoen aan bovengenoemde factoren niet uitvoeren vanwege de inreisbeperkingen die voor u gelden en worden derhalve door Norske Noorwegen Reizen geannuleerd. Het gaat op dit moment uitsluitend om geboekte reizen met vertrek tot en met 15 augustus 2021! Aangezien het op dit moment niet duidelijk is tot wanneer de Noorse overheid de huidige inreisbeperkingen hanteert, kunnen wij de reizen helaas niet ver vooruit annuleren. Het is goed mogelijk dat u na 15 augustus as. wél vrij kunt reizen naar Noorwegen. Houd deze website daarom in de gaten, alsmede de meest actuele reisinformatie op de website NederlandWereldwijd.

Belangrijke informatie voor niet volledig gevaccineerden

Indien u niet volledig gevaccineerd bent en naar Noorwegen wilt reizen geldt er momenteel een registratieplicht, negatieve PCR-test (max. 24 uur oud), testplicht bij aankomst in Noorwegen én verplichte quarantaine periode van 10 dagen bij binnenkomst van het land. Hiervan moet u de eerste 3 dagen in een door de Noorse overheid toegewezen hotel doorbrengen. Na een negatieve PCR-test op dag 4 is het in principe mogelijk om uw quarantaine in een toepasselijke locatie (hotel of vakantiewoning) af te maken.

Belangrijke informatie voor gezinnen met minderjarige kinderen 1 tot 18 jaar

Minderjarige kinderen mogen meereizen als de ouders volledig gevaccineerd zijn, echter gelden er voor minderjarige kinderen wel inreisbeperkingen! Als de minderjarige kinderen niet (volledig) gevaccineerd zijn dan moeten zij binnen 72 uur voor aankomst worden geregistreerd. Minderjarigen boven de 12 jaar moeten een negatieve antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur voor aankomst in Noorwegen. Zij zullen na aankomst in Noorwegen opnieuw worden getest. Niet (volledig) gevaccineerde minderjarigen moeten 10 dagen in quarantaine. Na 3 dagen kan men zich opnieuw laten testen. Als de uitslag negatief is, kan de minderjarige eerder uit quarantaine. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben geen testplicht, maar gaan wel in quarantaine.

Het is op dit moment helaas nog niet duidelijk tot wanneer deze inreisbeperkingen gelden. Indien u op korte termijn zou vertrekken én u bent niet volledig gevaccineerd óf u reist met kinderen van 1-18 jaar, dán adviseren wij u in eerste instantie uw reis om te boeken naar een nieuwe reisdatum. Indien dit voor u geen optie is, dan bestaat op dit moment de mogelijkheid de reis kosteloos te annuleren indien uw vertrekdatum valt binnen de periode tot en met 15 augustus 2021. Onze reisspecialisten zullen u ook persoonlijk hiervan op de hoogte brengen. Dit doen wij op volgorde van vertrekdatum.

Vindt uw geboekte reis plaats met vertrek na 15 augustus as?

Het is op dit moment nog te onduidelijk tot wanneer de huidige maatregelen gelden. De Noorse overheid bekijkt per week of de besmettingscijfers in Nederland gedurende de laatste 2 weken onder de norm zijn en zullen aan de hand daarvan verder versoepelen of de huidige maatregelen continueren. Heeft u een vraag over uw boeking met vertrek na 15 augustus as? Gezien de enorme hoeveelheid omboekingen en annuleringen van de afgelopen 15 maanden zullen wij alle boekingen op volgorde van vertrekdatum behandelen. Wij verzoeken u in eerste instantie schriftelijk uw vraag te stellen via het e-mail adres info@norske.nl o.v.v. uw boekingsnummer. Vervolgens zal één van onze medewerkers contact met u opnemen om te zien welke voorwaarden er op dat moment voor uw boeking gelden. Wij danken u bij voorbaat voor uw begrip en geduld. 

Goed voorbereid op reis!

Bent u volledig gevaccineerd en kunt u dus vrij naar Noorwegen reizen? U kunt via de CoronaCheck-app uw reiscertificaat aanmaken. Download de app via de Apple App Store of de Google Play Store. In deze app kunt u vervolgens met uw gegevens een bewijs aanmaken in de vorm van een internationale QR-code. U kunt maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app aanmaken. Iedere reiziger heeft dus een eigen telefoon met app nodig. Geen telefoon? U kunt de QR-code ook online aanmaken via een desktop computer en vervolgens printen. Heeft u geen computer? En kunt u niet geholpen worden door familie of vrienden om het coronabewijs uit te printen? Wat u kunt doen, hangt er vanaf of u heeft aangegeven dat u uw gegevens met het RIVM wilt delen. Of door wie u bent geprikt. U kunt in dit geval het beste telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 0800 – 1351. U wordt dan doorverwezen naar een speciale helpdesk. Daar kunt u met uw BSN en uw postcode een papieren coronabewijs aanvragen. Dit bewijs wordt per post opgestuurd. Houd er rekening mee dat dit 10 dagen kan duren.

Wij adviseren iedere reiziger naar Noorwegen naast de digitale versie op uw telefoon, ook altijd uw internationale QR-code te printen en in papieren versie mee te nemen. Heeft u bovendien het zgn. gele vaccinatieboekje? Neem deze voor alle zekerheid ook mee als extra bewijs. Maar let op! Het Europese coronacertificaat (digitaal of geprint) is en blijft het enige toegestane reisbewijs om Noorwegen in te reizen! Voor meer informatie over het downloaden, het gebruik en de voorwaarden van deze app verwijzen wij u naar de website CoronaCheck-app. Het voldoen aan de voorwaarden van het Europees coronacertificaat is de verantwoordelijkheid van de reiziger. Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend tijdig kennis te nemen van de werkwijze van het Europees coronacertificaat en tevens kort voor vertrek de meest actuele reisinformatie te raadplegen via de website NederlandWereldwijd

Heeft u een Hurtigruten Expeditie Zeereis geboekt?

Als gevolg van de wereldwijde uitbraak van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande wereldwijde inreisverboden en diverse havensluitingen heeft Hurtigruten tot en met september helaas een aantal reizen moeten annuleren. Onderstaand treft u een overzicht van de geannuleerde Hurtigruten Expeditie Zeereizen. Onze reisspecialisten zullen op korte termijn ook persoonlijk contact met u opnemen om de annulering van uw Hurtigruten expeditie zeereis en de eventuele mogelijkheden tot omboeken met u te bespreken.

Heeft u een Hurtigruten Expeditie Zeereis geboekt die NIET geannuleerd is?

Wij krijgen wekelijks een update door van Hurtigruten indien er nieuwe expeditie zeereizen geannuleerd moeten worden als gevolg van Covid-19. Gaat uw Hurtigruten expeditie zeereis wel door, dan is het belangrijk om te weten dat het volledig gevaccineerd zijn een strenge voorwaarde is om de reis in 2021 te kunnen maken. Expeditie reizigers moeten ten minste 21 dagen voor inscheping aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd met een COVID-19-vaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Vanaf 1 juli 2021 zijn deze goedgekeurde vaccins onder meer Comirnaty (BioNTech/Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) en Janssen (J&J) vaccins.

Tabel geannuleerde Hurtigruten Expeditie Zeereizen 2021
Startdatum reis
Naam reis
Tourcode
18-07-2021 Rondom IJsland – land van elven, sagen en vulkanen (reisschema 2) FRICE2115
18-07-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2102
21-07-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2101
24-07-2021 Diskobaai – Het hart van Groenland (reisschema 1) FNGRE2117
24-07-2021 Rondom Spitsbergen – de ultieme expeditie (reisschema 2) SBSPI2111
25-07-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2102
27-07-2021 Noorwegen – Arctische zomer expeditie vanaf Hamburg OSNOR2122SU
28-07-2021 Rondom IJsland – land van elven, sagen en vulkanen (reisschema 2) FRICE2116
28-07-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2101
31-07-2021 Alaska & Brits Columbia – Inside Passage, beren en Aleoeteneilanden – noordwaartse route AMALA2116
01-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2102
03-08-2021 Rondom Spitsbergen – De ultieme expeditie (reisschema 2) SBSPI2112
04-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2101
07-08-2021 Groenland – Ultieme expeditie fjorden & nationale parken FNGRE2117
08-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2102
08-08-2021 Diskobaai – Het hart van Groenland FNGRE2118
10-08-2021 Noorwegen – Arctische Zomer Expeditie vanaf Hamburg OSNOR2122SU
11-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2101
13-08-2021 Rondom Spitsbergen – De ultieme expeditie (reisschema 2) SBSPI2113
15-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2102
15-08-2021 Britse eilanden – Afgelegen eilanden, afwisselende kustlijn MAGBR2122
15-08-2021 Noordwestelijke Doorgang – In de voetsporen van de grote ontdekkingsreizigers AMNWP2117
18-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2101
19-08-2021 Groenland & Atlantisch Canada – Ultieme expeditie fjorden & nationale parken FRGRE2118
20-08-2021 Groenland & Baffin Island – ultieme ontdekkingsreis Arctische eilanden FNCAN2119
22-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2102
23-08-2021 Rondom Spitsbergen – De ultieme expeditie (reisschema 2) SBSPI2114
25-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2101
29-08-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2102
01-09-2021 Spitsbergen – IJsberen & Arctische avonturen NXSPI2101
02-09-2021 Rondom Spitsbergen – De ultieme expeditie (reisschema 2) SBSPI2115
04-09-2021 Atlantisch Canada & Oostkust VS – Charmante dorpen naar stadsleven FRNAM2119
07-09-2021 Groenland & Atlantisch Canada – Expeditie geschiedenis, cultuur & natuur FNCAN2120
09-09-2021 Noordoost VS & Atlantisch Canada – Herfstkleuren AMNAM2118
10-09-2021 Britse eilanden – Afgelegen eilanden, afwisselende kustlijn MAGBR2122
12-09-2021 Rondom Spitsbergen – De ultieme expeditie (reisschema 2) SBSPI2116
16-09-2021 Caribische Zee – Ontdek baaien en koraalriffen FRCAM2120
17-09-2021 Oostkust VS – Expeditie geschiedenis van modern Amerika AMNAM2119
19-09-2021 Atlantisch Canada & Noordoost VS – Herfstkleuren FNNAM2121
25-09-2021 Caribische Zee – Verborgen hoogtepunten & het Panamakanaal AMCAM2120
27-09-2021 Oostkust VS – Expeditie geschiedenis van modern Amerika FNNAM2122
01-10-2021 Panama & Peru – Expeditie langs de Andeskust & Panamakanaal FRSOU2121
05-10-2021 Caribische Zee – Verborgen hoogtepunten & het Panamakanaal FNCAM2123
08-10-2021 Andeskust – Expeditie van jungle tot woestijn (reisschema 1) AMSOU2121
18-10-2021 Andeskust – Expeditie van jungle tot woestijn (reisschema 2) FNSOU2124