Reizen naar Noorwegen

Laatste update: 10 januari 2022

Beste reiziger(s),

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat er vanaf 15 mei jl. geen wereldwijd negatief reisadvies meer geldt. Vanaf 15 mei jl. werkt de Nederlandse overheid met een kleurcode systeem per land. Op dit moment geeft de Nederlandse overheid de kleurcode geel (let op, er zijn veiligheidsrisico’s) voor de bestemming Noorwegen. Per 25 oktober jl. geeft de Noorse overheid de kleurcode rood aan Nederland. Nederlandse reizigers mogen uitsluitend vrij naar Noorwegen reizen indien men volledig gevaccineerd is en/of de afgelopen 6 maanden hersteld is van Covid-19. Reist u vanuit een ander land dan Nederland naar Noorwegen, dan adviseren wij u tijdig contact op te nemen met de lokale autoriteiten om u te laten informeren over de actuele regelgeving in uw land voor het reizen naar Noorwegen en het terugreizen naar huis.

Inreisbeperkingen voor niet volledig gevaccineerde reizigers

Op dit moment kunnen Nederlandse reizigers uitsluitend naar Noorwegen reizen indien men volledig gevaccineerd is en/of de afgelopen 6 maanden hersteld is van Covid-19, zonder al te grote beperkingen. Voldoet men niet aan één van deze twee voorwaarden dan kan men helaas niet vrij naar Noorwegen reizen en geldt er voor niet volledig gevaccineerde reizigers o.a. een verplichte quarantaineperiode (10 dagen) bij binnenkomst van het land, evenals een test – en registratieplicht. Meer informatie vindt u op de website van de Noorse overheid.

Regels voor volledig gevaccineerde reizigers

 • Op dit moment geeft de Noorse overheid de kleurcode rood aan Nederland.
 • Mensen die vanuit een rood gebied reizen mogen Noorwegen in indien ze volledig gevaccineerd zijn en/of de afgelopen 6 maanden hersteld zijn van Covid-19
 • U dient dit aan te kunnen tonen met een geldig coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat – DCC).
 • Vanaf 26 november 2021 geldt tevens een registratieplicht. U dient zich voor vertrek te registreren via deze link van de Noorse overheid.
 • Vanaf 3 december 2021 geldt tevens een testplicht bij aankomst in Noorwegen. U kunt zich gratis laten testen bij aankomst op de luchthaven in Noorwegen. Indien u op een andere wijze de grens passeert, kunt u zich bij een testcentrum van uw keuze laten testen in Noorwegen of kiezen voor een zelftest ter plaatse.
 • Wanneer u een Hurtigruten reis gaat maken, verplicht Hurtigruten alle reizigers en bemanningsleden vanaf 30 november 2021 een negatieve testuitslag (max. 36 uur) te laten zien bij inscheping! Dit geldt voor alle reizigers, ongeacht of ze volledig gevaccineerd zijn of niet.
 • U hoeft niet in quarantaine
 • De kleurcode voor Noorwegen is geel. Bij terugkeer vanuit Noorwegen naar Nederland moet u eveneens een geldig coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat – DCC) kunnen laten zien. 
 • Als u met het vliegtuig terug reist naar Nederland dient u, net als op de heenreis, een gezondheidsverklaring in te vullen en bij u te houden.
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u reeds gevaccineerd bent.
 • Wij raden u aan om de rubriek Coronavirus en het volledige reisadvies van Noorwegen te raadplegen op de website van NederlandWereldWijd. 

Goed voorbereid op reis!

Gaat u binnenkort op reis naar Noorwegen? U kunt via de CoronaCheck-app uw reiscertificaat aanmaken. Download de app via de Apple App Store of de Google Play Store. In deze app kunt u vervolgens met uw gegevens een bewijs aanmaken in de vorm van een internationale QR-code. U kunt maar voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app aanmaken. Iedere reiziger heeft dus een eigen telefoon met app nodig. Geen telefoon? U kunt de QR-code ook online aanmaken via een desktop computer en vervolgens printen. Heeft u geen computer? En kunt u niet geholpen worden door familie of vrienden om het coronabewijs uit te printen? Wat u kunt doen, hangt er vanaf of u heeft aangegeven dat u uw gegevens met het RIVM wilt delen. Of door wie u bent geprikt. U kunt in dit geval het beste telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 0800 – 1351. U wordt dan doorverwezen naar een speciale helpdesk. Daar kunt u met uw BSN en uw postcode een papieren coronabewijs aanvragen. Dit bewijs wordt per post opgestuurd. Houd er rekening mee dat dit 10 dagen kan duren.

Wij adviseren iedere reiziger naar Noorwegen naast de digitale versie op uw telefoon, ook altijd uw internationale QR-code te printen en in papieren versie mee te nemen. Heeft u bovendien het zgn. gele vaccinatieboekje? Neem deze voor alle zekerheid ook mee als extra bewijs. Voor meer informatie over het downloaden, het gebruik en de voorwaarden van deze app verwijzen wij u naar de website CoronaCheck-app. Het voldoen aan de voorwaarden van het Europees coronacertificaat is de verantwoordelijkheid van de reiziger. Wij verzoeken u vriendelijk doch dringend tijdig kennis te nemen van de werkwijze van het Europees coronacertificaat en tevens kort voor vertrek de meest actuele reisinformatie te raadplegen via de website NederlandWereldwijd

Heeft u een Hurtigruten Expeditie Zeereis geboekt?

Als gevolg van de wereldwijde uitbraak van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande wereldwijde inreisverboden en diverse havensluitingen heeft Hurtigruten een aantal reizen moeten annuleren. Het gaat met name om de reizen naar Zuid-Amerika en een deel van het Antarctica seizoen 2021/2022. Onderstaand treft u een overzicht van de geannuleerde Hurtigruten Expeditie Zeereizen. Onze reisspecialisten zullen op korte termijn ook persoonlijk contact met u opnemen om de annulering van uw Hurtigruten expeditie zeereis en de eventuele mogelijkheden tot omboeken met u te bespreken.

Heeft u een Hurtigruten Expeditie Zeereis geboekt die NIET geannuleerd is?

Wij krijgen wekelijks een update van Hurtigruten indien er nieuwe expeditie zeereizen geannuleerd moeten worden als gevolg van Covid-19. Gaat uw Hurtigruten expeditie zeereis wel door, dan is het belangrijk om te weten dat het volledig gevaccineerd zijn een strenge voorwaarde is om de reis te kunnen maken. Expeditie reizigers moeten ten minste 21 dagen voor inscheping aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd met een COVID-19-vaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Vanaf 1 juli 2021 zijn deze goedgekeurde vaccins onder meer Comirnaty (BioNTech/Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) en Janssen (J&J) vaccins. Het hebben van een negatief testbewijs (max. 72 uur oud) is tevens een voorwaarde om een Hurtigruten expeditie zeereis te kunnen maken. Bij inscheping kan u gevraagd worden een antigeen sneltest te doen. Wij raden u aan om de uitgebreide Hurtigruten webpagina met veiligheids- en hygiënevoorschriften voor een Hurtigruten expeditie zeereis goed door te lezen. 

Tabel geannuleerde Hurtigruten Expeditie Zeereizen 2022

Startdatum reis
Naam reis
Tourcode
11-01-2022 Antarctica, Grote ontdekkingsreizigers & Wildlife AMANT2201
17-01-2022 Antarctica – Hoogtepunten van het bevroren continent FNANT2202
06-02-2022 Antarctica – Hoogtepunten van het bevroren continent FNANT2204
16-02-2022 Antarctica – Hoogtepunten van het bevroren continent FNANT2205
26-02-2022 Antarctica – Hoogtepunten van het bevroren continent FNANT2206
08-03-2022 Antarctica – Hoogtepunten van het bevroren continent FNANT2207
18-03-2022 Antarctica & Falklandeilanden – Avontuur op het zuidelijk halfrond FNANT2208
05-04-2022 Transatlantisch gebied – Holistische Wellness Retreat Cruise FNTRA2208