Hygiëne - en veiligheidsvoorschriften

Tijdens uw Hurtigruten reis 

Uw veiligheid, gezondheid en welzijn staan bij ons hoog in het vaandel. Niet alleen tijdens uw reis, maar ook in aanloop naar uw reis. Immers, het uitkijken naar én de voorpret van een vakantie zijn minstens zo belangrijk. Wij begrijpen dat, in een tijd waarin Covid-19 nog een actueel onderwerp is, dit extra vragen bij u oproept. Op deze pagina vindt u meer informatie over de huidige hygiëne – en veiligheidsvoorschriften die gelden voor de Hurtigruten reizen. 

Samen veiliger

Hurtigruten heeft op alle schepen verschillende nieuwe procedures ingevoerd om u te beschermen tegen Covid-19. Deze maatregelen worden voortdurend bijgewerkt in overeenstemming met de nieuwste richtlijnen van lokale autoriteiten. Ørjan Olsvik, hoogleraar medische microbiologie aan de Arctische Universiteit van Noorwegen, adviseert Hurtigruten hierbij en zal ook de medische teams aan boord ondersteunen om alle afvaarten nóg veiliger te maken. Professor Olsvik heeft meer dan tien jaar ervaring in het werken met de Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) in Amerika, het adviseren van cruiseschepen over protocollen voor virus- en ziekte-uitbraken en heeft gediend bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de VN en de NAVO. 

De richtlijnen in het kort

Wat doet Hurtigruten?

 • Voldoende afstand

We hebben de manier waarop we onze restaurants en faciliteiten runnen veranderd om u meer ruimte te geven.

 • Mondkapjes/gezichtsmaskers

Alle bemanningsleden dragen ​​mondkapjes of gezichtsmaskers in de openbare ruimtes van het schip.

 • Covid-19 test

Voordat we aan boord gaan van onze schepen, worden alle bemanningsleden getest op Covid-19.

 • Extra schoonmaak

Regelmatig desinfecteren wij het gehele schip, inclusief alle hutten, met gecertificeerde schoonmaakmiddelen.

Wat vraagt Hurtigruten van u?

 • Gezondheidsverklaring (Self Declaration Form)

Wij vragen u een gezondheidsverklaring in te vullen waarin u moet bevestigen dat u geen symptomen van Covid-19 heeft voordat u aan boord mag. Het formulier dient u digitaal in te vullen en 24 uur voor inscheping in te sturen. Het formulier stuurt u rechtstreeks in naar Hurtigruten. Norske Noorwegen Reizen of uw boekingskantoor zal u de link met de reispapieren toesturen, maar u kunt het formulier ook via deze link alvast inzien. U bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig en correct invullen en versturen van het formulier. 

 • Temperatuur meting

Bij het inschepen ondergaat u een contactloze koortsscan om uw temperatuur vast te leggen. Bij een temperatuur van 37,5 °C of hoger zal u gevraagd worden een sneltest te doen. Deze test wordt u aangeboden door Hurtigruten. Gasten met een gemeten lichaamstemperatuur van 38 °C of hoger ten tijde van inscheping, zal helaas de toegang tot de reis worden ontzegd. Wanneer u tijdens de reis symptomen van Covid-19 ontwikkelt, wordt u ook verzocht een sneltest te doen. 

 • Negatieve Covid-19 test en vaccinatiebewijs

Noorwegen accepteert het Europees (digitaal) coronacertificaat. Hurtigruten zal u bij inscheping vragen naar het testbewijs. Door middel van de door u geactiveerde en geregistreerde CoronaCheck-app kunt u aantonen of u volledig gevaccineerd bent óf in het bezit bent van een negatieve PCR test (max. 72 uur oud op de dag van inscheping) óf een testbewijs heeft dat u de afgelopen 6 maanden hersteld bent van Covid-19. 

 • Mondkapjes/gezichtsmaskers

Telkens wanneer u aan boord en van het schip af gaat, wordt u gevraagd verschillende veiligheidsmaatregelen te volgen, zoals het desinfecteren van uw handen, het dragen van een mondkapje/gezichtsmasker en de contactloze temperatuurmeting. De minimale afstand ten opzichte van uw medereiziger is volgens Noorse richtlijnen minimaal 1 meter. Het dragen van een mondkapje/gezichtsmasker voor alle reizigers van 12 jaar en ouder is verplicht in de algemene ruimtes van het schip en op plekken waar de 1 meter afstand ten opzichte van uw medereiziger(s) niet gehouden kan worden.

Visuele impressie

Voor een visuele impressie over de actuele hygiëne – en veiligheidsvoorschriften die Hurtigruten heeft genomen voor u en de maatschappij, kunt u onderstaand filmpje bekijken.

De richtlijnen verder toegelicht

Gezondheidsverklaring

Om andere gasten en de bemanning te beschermen, moeten we ervoor zorgen dat degenen die aan boord gaan van onze schepen vrij van infecties zijn. Het is belangrijk dat u naar waarheid kunt bevestigen dat u geen symptomen van Covid-19 heeft voordat u aan boord van uw Hurtigruten schip kunt gaan. Voordat u aan boord gaat, moet u een gezondheidsverklaring indienen waarin u bevestigt dat u geen symptomen van Covid-19 heeft gehad of contact heeft gehad met iemand die symptomen van Covid-19 heeft in de afgelopen 14 dagen. U moet ook bevestigen dat u akkoord gaat met alle relevante en huidige reisbeperkingen van de Noorse autoriteiten (voor reizen die beginnen en eindigen in Noorwegen). De gezondheidsverklaring dient (digitaal) 24 uur voor vertrek rechtstreeks naar Hurtigruten te worden gestuurd. Het formulier heeft invulbare velden waarin u uw antwoorden kunt typen en deze kunnen per e-mail naar Hurtigruten worden gestuurd. Als u het formulier niet digitaal kunt invullen, zijn er papieren exemplaren beschikbaar zodra u bij het inchecken arriveert. Zorg ervoor dat u alle vereiste informatie invult. Het is mogelijk dat Hurtigruten het recht moet uitoefenen om uw inscheping te weigeren als er delen van het formulier ontbreken of onvolledig zijn.

In – en ontscheping

Wanneer u aan boord gaat of van boord gaat, vragen wij iedereen, gasten en bemanning, om een ​​aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een mondkapje en/of gezichtsmasker, een contactloze temperatuurmeting en een grondige handhygiëne. U dient tijdens in – en ontscheping een gezichtsmasker te dragen. U wordt gevraagd uw handen te wassen of te desinfecteren. De desinfectiepunten zijn ruim voldoende aanwezig op het gehele schip. U laat uw temperatuur controleren door onze contactloze koortsscanner. We kunnen deze procedure op elk moment tijdens de reis uitvoeren. Voor expeditie zeereizen geldt een aanvullende maatregel. Voor deze specifieke reizen dient u volledig gevaccineerd te zijn en dient er minimaal 21 dagen te zitten tussen de laatste prik en de datum van inscheping. Gezien de soms afgelegen gebieden die tijdens een expeditie zeereis worden bezocht, geldt tevens dat het medische team aan boord kan besluiten om zgn. Covid-19 snel tests uit te laten voeren, zowel tijdens inscheping als gedurende de reis. 

Voldoende (sociale) afstand

We hebben vloermarkeringen aangebracht, meer service in de hut en onze manier van werken aangepast om u meer sociale ruimte aan boord te bieden. Overal op het schip ziet u handige vloermarkeringen om veilige (sociale) afstanden aan te geven. De capaciteit van de restaurants en lezingenruimtes is verlaagd, maar het aantal sessies is verhoogd. U kunt nu van tevoren het tijdstip reserveren waarop u uw maaltijden wilt nuttigen. Hetzelfde systeem geldt voor het gebruik van de scheepsfaciliteiten, zoals het zwembad, de jacuzzi’s, de sauna en de fitnessruimte. Vooraf reserveren betekent dat we gasten kunnen helpen (sociale) afstand te houden en deze tussenliggende gebieden te ontsmetten. Als u geen zin heeft om uw hut vaak te verlaten, kunt u ook profiteren van een reeks extra services in de hut: Streaming van live lezingen naar alle hutten vanuit de lezingenruimte, het wetenschapscentrum en alle activiteiten aan dek. 

Mondkapje/gezichtsmasker

Het nemen van voldoende afstand is niet altijd mogelijk. Onze bemanning draagt ​​daarom een mondkapje en/of gezichtsmasker in openbare ruimtes, ruimtes waar voedsel wordt verwerkt en tijdens het huishouden en onderhoud in de hutten. Gasten zullen in bepaalde situaties ook een mondkapje/gezichtsmasker moeten dragen. Alle gasten dienen een mondkapje/gezichtsmasker te dragen tijdens in – en ontscheping, in gangen, trappenhuizen, lezingenruimte en in het wetenschapscentrum en op overige plaatsen waar (sociale) afstand niet mogelijk is.

Extra hygiënemaatregelen

Hurtigruten heeft altijd de hoogste normen gevolgd als het gaat om het schoonmaken van de schepen. Deze zijn zelfs nog verbeterd met nieuwe reinigingsprotocollen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. We vragen alle gasten om een ​​regelmatige handhygiëne in acht te nemen door ze met water en zeep te wassen of door handdesinfectie op alcoholbasis te gebruiken. Handdesinfectiestations zijn in de buurt van alle openbare ruimtes geplaatst. Alle openbare ruimtes worden regelmatig gesteriliseerd met behulp van elektrostatische reiniging op de schepen die varen langs de Noorse kust en door middel van UV-licht en elektrostatische reiniging op de expeditieschepen. Naast een grondige dagelijkse schoonmaak, worden alle hutten na het uitchecken volledig gedesinfecteerd.

Voor reizen langs de Noorse kust

 • Openbare ruimtes worden gedesinfecteerd met elektrostatisch spuiten met behulp van BarrierTecht, die is bewezen en gecertificeerd om Covid-19 te elimineren volgens de richtlijnen van de Europese norm.
 • De hutten worden gedesinfecteerd met BarrierTech, een reinigings- en desinfectiemiddel, waardoor virussen, waaronder Covid-19, op alle oppervlakken worden verwijderd. Barrièretechniek wordt gemaakt in Noorwegen en gecertificeerd volgens de richtlijnen van de Europese norm.
 • Strikte reinigingsroutines worden gewaarborgd via interne en externe hygiënecontroles. Hurtigruten maakt o.a. gebruik van externe partners om zowel geplande als onaangekondigde hygiënische inspecties op alle schepen uit te voeren.
 • Er worden reguliere controles van HVAC-filters uitgevoerd (verwarming, ventilatie en airconditioning) en de kwaliteit van het drinkwater wordt regelmatig gecontroleerd. 

Voor expeditie zeereizen

 • Strikte reinigingsroutines worden gehandhaafd door interne en externe hygiëne-inspecties. Externe instanties voeren geplande en onaangekondigde hygiëne-inspecties uit op alle expeditieschepen.

 • Een volledige desinfectie van het schip wordt elke dag uitgevoerd met elektrostatisch spuiten met Micro Quat Extra, bewezen en gecertificeerd om Covid-19 te elimineren volgens de richtlijnen van de Duitse Vereniging voor de Controle van Virusziekten (DVV).

 • Er worden reguliere controles van HVAC-filters uitgevoerd (verwarming, ventilatie en airconditioning) en de kwaliteit van het drinkwater wordt regelmatig gecontroleerd. 

 • Alle hutten worden gedesinfecteerd met DrysanOxy, een reinigingsmiddel waarvan bewezen is dat het virussen, waaronder Covid-19, op alle oppervlakken doodt. Drysanis gecertificeerd door de Duitse Vereniging voor de preventie van Virusziekten (DVV).

Maaltijden aan boord

Het genieten van heerlijk eten aan boord maakt een groot deel uit van uw reiservaring. Hurtigruten heeft daarom de restaurants gereorganiseerd om ervoor te zorgen dat u uw gedachten bij uw maaltijden kunt houden en u zich nergens zorgen over hoeft te maken. In plaats van zelfbedieningsbuffetten bieden we meer zitsessies en uitgeserveerde maaltijden aan. Alle menu’s aan boord zijn digitaal toegankelijk via uw smartphone. De keuken zal de gebruikelijke hoge normen van hygiëne en kwaliteit handhaven. Alle keukengerei, bestek en serviesgoed worden tussen de eetbeurten door gedesinfecteerd. We vragen u om op het afgesproken tijdstip voor uw maaltijden te komen om wachtrijen te minimaliseren. Bij de ingang van het restaurant kan een contactloze temperatuurmeting uitgevoerd worden. Bij de ingang van het restaurant hebben we handdesinfectiemiddelen geplaatst. 

(Optionele) excursies en landingen

Hurtigruten werkt nauw samen met lokale excursiepartners om ervoor te zorgen dat deze unieke optionele ervaringen in overeenstemming zijn met nationale en industriële richtlijnen, evenals met de procedures op onze schepen. 

Voor reizen langs de Noorse kust

 • Sommige excursies aan wal kunnen tijdelijk worden aangepast ten opzichte van hun beschrijving om aan nieuwe eisen te voldoen. Mogelijke wijzigingen zijn: verminderde groepsgrootte nodig om voldoende afstand mogelijk te maken.
 • Alle bussen die worden gebruikt voor vervoer van en naar excursies, rijden op 50% capaciteit en worden tussen ritten schoongemaakt en gedesinfecteerd.
 • Alle uitrusting voor excursies wordt tussen gebruik schoongemaakt en gedesinfecteerd.
 • Gasten dienen bij excursies waar een zgn. binnenruimte wordt bezocht en in transferbussen een mondkapje/gezichtsmasker te dragen. Dit is niet nodig in de buitenlucht of op plekken waar voldoende afstand (min. 1 meter) kan worden gehouden.
 • Alle gidsen, personeel en buschauffeurs die in contact komen met Hurtigruten-gasten dienen een mondkapje/gezichtsmasker te dragen tijdens de excursie. 

Voor expeditie zeereizen

 • Poolcirkelboten worden gedesinfecteerd door het aangewezen hygiëneteam voordat elke groep de boot betreedt, alle pontons en rails worden gedesinfecteerd.
 • De landingen aan wal vinden alleen plaats in nauwe samenwerking met de lokale autoriteiten. Tijdens deze landingen is er geen winkel, café of restaurant bezoek mogelijk. Alle groepen worden begeleid door getrainde expeditieteams om besmetting te voorkomen.
 • Voor de landingen geldt max. 100 personen tegelijk aan wal in groepen van max. 40 personen begeleid door 2 expeditieleden.
 • Het dragen van een mondkapje/gezichtsmasker is vereist door zowel de bemanning als de gasten op het landingsplatform en de wachtruimte, in – en ontscheping van de poolcirkelboot en tijdens het varen met de poolcirkelboot.
 • Alle persoonlijke technische apparatuur voor activiteiten wordt na elk gebruik gewassen en zorgvuldig gedesinfecteerd
 • Geen individuele ontscheping op lokale landingsplaatsen, uitgezonderd natuur landingen.

Health & Safety Officer

Elk schip heeft een toegewijde Health & Safety Officer en een speciaal team aan boord. Het team staat op elk moment van de dag voor u klaar wanneer u aan boord van Hurtigruten reist. Als we langs de Noorse kust varen, zijn we nooit ver van het land en hebben we snel toegang tot de gezondheidsdiensten aan land. Tijdens de Expeditie Zeereizen is er ook een Health & Safety Officer aan boord die samen met het team de Covid-maatregelen nauwlettend in de gaten zal houden. Aan boord van de expeditieschepen is een goed uitgeruste ziekenboeg aanwezig en is er altijd één dokter en minstens één assistent-verpleger als onderdeel van de bemanning. Vanwege Covid-19 is er besloten om tijdens de rondreizen langs de Noorse kust (postboot route) tevens één verpleger als onderdeel van de bemanning mee te laten varen gedurende de gehele reis.  

Symptomen tijdens de reis

Het is te allen tijde de verantwoordelijkheid van Hurtigruten om ervoor te zorgen dat u, andere gasten en de bemanning worden beschermd tegen infecties wanneer u met Hurtigruten reist. Als u of iemand die u kent tijdens de reis onverhoopt toch symptomen van Covid-19 ontwikkelt, waarschuw dan onmiddellijk de receptie aan boord middels de (hut)telefoon. Als u merkt dat u of iemand die u kent symptomen begint te krijgen die verband houden met Covid-19, is het absoluut noodzakelijk dat u de bemanning onmiddellijk op de hoogte stelt. Hoe eerder u het vertelt, hoe sneller we kunnen optreden om mogelijke verspreiding in te dammen door onmiddellijk volgprotocollen uit te voeren in overleg met de lokale autoriteiten. Gasten met symptomen moeten zich in aparte hutten isoleren. We zullen er alles aan doen om het u zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de quarantaineperiode.

Hurtigruten bemanning

De bemanning is er om ervoor te zorgen dat uw ervaring tijdens de reis zo soepel en plezierig mogelijk verloopt. Om u en de rest van de bemanning veilig te houden, vragen we elk bemanningslid om een ​​aantal strikte protocollen te volgen. Elk bemanningslid is verplicht om de richtlijnen van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid te volgen. Alle bemanningsleden volgen de Noorse regels voor quarantaine om aan boord te kunnen gaan en moeten dagelijks temperatuurmetingen en gezondheidscontroles ondergaan. Voordat ze aan boord gaan, moeten ze de Covid-19-cursus voor hygiëneprocedures en infectiebeheersing hebben gevolgd, evenals een uitgebreid intern trainingsprogramma. Ze hebben een grondige EHBO-opleiding gevolgd en weten hoe ze toegang kunnen krijgen tot (externe) gezondheidsdiensten als zich een medisch probleem voordoet.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog aanvullende vragen? Stel uw vraag bij voorkeur schriftelijk door een e-mail te sturen aan info@norske.nl o.v.v. hygiëne – en veiligheidsvoorschriften Hurtigruten. Wij zullen uw vraag zo goed mogelijk beantwoorden binnen de beschikbare informatie op dat moment.