IJsberen-feiten

14 feiten die u nog niet wist over ijsberen

De Afrikaanse jungle heeft de leeuw, de Noordpool heeft de ijsbeer. Dit woeste maar knuffelig uitziende wezen domineert de ijzige wildernis aan de bovenkant van de voedselketen. Als bezoekers geluk hebben, zullen ze tijdens een Hurtigruten expeditie zeereis de ijsbeer tegenkomen. Deze feiten wist u waarschijnlijk nog niet over de koning van het ijs:

 1. De langste geregistreerde non-stop duik die een ijsbeer ooit heeft gemaakt, is 426 mijl in negen dagen achter elkaar. Pas op Michael Phelps – dat staat gelijk aan de afstand tussen Washington DC en Boston! Tijdens het zwemmen verloor de vrouwelijke beer 22 procent van haar lichaamsgewicht. Studies hebben voorspeld dat er vaker langeafstandszwemmen in de toekomst van ijsberen voor zullen komen vanwege de krimpende ijskappen.
 2. De Latijnse benaming voor ijsberen is “ursus maritimus”, wat betekent zeebeer. In Inuit-mythologie wordt de ijsbeer Pihoqahiak genoemd, de ‘altijd zwervende’.
 3. Over talen gesproken, de vertalingen van het woord “ijsbeer” zijn vrij breed. Sommigen van hen zijn “heer van de Noordpool” of “oude man in de pelsmantel”.
 4. Vrouwelijke ijsberen baren typisch twee welpen, die meer dan twee jaar bij ze blijven tot ze zelfstandig kunnen jagen en overleven. Vrouwtjes krijgen geen hulp van hun eenzame mannelijke vrienden.
 5. Het gemiddelde volwassen vrouwtje weegt ongeveer 570 pond. Wanneer ze zwanger zijn, kunnen ze echter een gewicht bereiken die zo zwaar is als 1.100 pond. Een volwassen man weegt ongeveer 1000 pond.
 6. De gemiddelde levensduur van de ijsbeer in het wild is 15 tot 18 jaar.
 7. De ijsberen zijn een van de dieren die het meest worden getroffen door de klimaatverandering, waarbij het land letterlijk onder hun poten smelt.
 8. Zeehonden vormen het grootste deel van het dieet van een ijsbeer.
 9. Ze zijn ’s werelds grootste landroofdier en grootste lid van de berenfamilie.
 10. Hun vetlaag is tot vier centimeter dik. Onder hun witte vacht – wat een grote camouflage is – hebben ijsberen een zwarte huid om beter in de warmte van de zon te kunnen genieten. Bont groeit zelfs op de binnenzijde van hun klauwen, die beschermen tegen koude oppervlakken.
 11. Hoewel de meeste ijsberen op het land worden geboren, brengen ze het grootste deel van hun tijd op zee door.
 12. IJsberen zijn het enige type beer dat als een zeedier wordt beschouwd.
 13. Hoewel ijsberen er aantrekkelijk uitzien, zijn het intense roofdieren die zelden mensen vrezen, wat ze zeer gevaarlijk kan maken.
 14. Deze Arctische koningen hebben geen natuurlijke vijanden.

Bestemmingen waar u ijsberen kunt spotten

Tijdens de Hurtigruten expeditie zeereizen naar Spitsbergen en Groenland bestaat de mogelijkheid om ijsberen te spotten. Uiteraard is dit geen garantie, maar het professionele expeditieteam aan boord van de Hurtigruten schepen hebben veel kennis over het leefgebied van de koning van het ijs en zullen alert zijn op het spotten van ijsberen en ander wild life tijdens uw expeditiereis. Hieronder treft u een overzicht van de reizen in het Noordpoolgebied.

Reizen

Privé: Arctische avonturen reisschema 1 in 2021

 • Korte Spitsbergen expedities in 2021
 • Reisschema 1 – zondag t/m vrijdag
 • Met MS Nordstjernen
v.a.  € 1440 p.p.
Bekijk reis

Privé: Arctische avonturen reisschema 2 in 2021

 • Korte Spitsbergen expedities in 2021
 • Reisschema 2 – woensdag t/m maandag
 • Met MS Nordstjernen
v.a.  € 1540 p.p.
Bekijk reis

Privé: Rondom Spitsbergen-Rijk van de IJsbeer 2021

 • Expedities in zomer 2021
 • Met MS Spitsbergen
 • Een complete Spitsbergen cruise
v.a.  € 5990 p.p.
Bekijk reis

Privé: Spitsbergen Ultieme Expeditie 2021 – reisschema 2

 • Expedities in zomer 2021
 • Met MS Spitsbergen
 • Reisschema 2
v.a.  € 5490 p.p.
Bekijk reis