Het magische noorderlicht spotten? 2024 is hét moment!

Een reis boven de poolcirkel tijdens de wintermaanden is natuurlijk niet compleet zonder op jacht te gaan naar het magische noorderlicht. Voor veel mensen is dit precies de reden om een reis naar Noorwegen te plannen. Staat het bewonderen van het noorderlicht ook nog op uw verlanglijst? Dan is 2024 hét moment om dit te realiseren. Wie er nog altijd van droomt om dit magische lichtspektakel te zien, waarbij de Arctische hemel van felgroen naar donkerpaars verandert, heeft geluk dit jaar!

Adembenemende noorderlichtreis

In 2024 is het noorderlicht, één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen, op z’n sterkst sinds twintig jaar. Een mooi moment voor een adembenemende noorderlichtreis, vindt u niet? Tijdens een noorderlichtreis langs de Noorse kust biedt Norske voor een aantal geselecteerde Hurtigruten rondreizen doorgaans al een doorlopende ‘noorderlichtgarantie’ (bekijk hier de voorwaarden en de geselecteerde reizen). Ook dit jaar zijn we er vrij zeker van dat u het noorderlicht daadwerkelijk gaat zien tijdens een rondreis langs de Noorse kust. Bent u benieuwd hoe dat komt? We leggen het u graag uit.

Solar maximum in 2024

De zonnecyclus duurt ongeveer 11 jaar en is verdeeld in twee fasen: het zonneminimum en het zonnemaximum. In 2024 bereikt de zon het hoogtepunt van de cyclus, oftewel ‘het zonnemaximum’. Wetenschappers voorspellen dat de zon dit zal bereiken tussen januari en oktober van dit jaar.

Tijdens het zonnemaximum zijn er meer zonnevlekken op het zonneoppervlak dan normaal. Dit zijn donkere gebieden op de zon die ontstaan door intense, magnetische activiteit. Deze gebieden zijn wat koeler dan de omliggende delen van de zon. Er zijn trouwens niet alleen meer zonnevlekken in deze periode van de cyclus, maar ook meer zonnevlammen. Dit zijn explosieve uitbarstingen van energie op het zonneoppervlak. Hoe meer zonnevlekken er zijn, hoe sterker de zonnewind en hoe actiever en levendiger het noorderlicht waarschijnlijk zal zijn. Dat wilt u toch niet missen?

Schitterende lichtshow

Volgens deskundigen zorgt de verhoogde zonneactiviteit in 2024 voor een grotere kans om deze schitterende lichtshow te zien. Waarschijnlijk kunnen we het noorderlicht zelfs waarnemen in delen van de wereld waar het nooit eerder is gezien, of in een ander kleurenscala dan we gewend zijn. Het is nu dus hét perfecte moment om een noorderlichtreis naar Noorwegen te plannen.

Wat dacht u van een Hurtigruten Noorderlicht Cruise? Aan boord van een Hurtigruten schip ontdekt u niet alleen de beroemde fjorden en majestueuze gletsjers langs de ruige Noorse kust, maar wordt u ook betoverd door de magie van het bijzondere noorderlicht. Wie weet bent u tijdens de reis niet één keer, maar zelfs meerdere keren getuige van dit fascinerende natuurverschijnsel. Dat zou in 2024 zeker kunnen gebeuren!

 

Wilt u nu alvast een beetje ‘op afstand’ genieten van het wonderlijke noorderlicht? Bekijk dan hier als inleiding op uw reis een impressie van dit lichtspektakel met dansende, kleurige lichtvlekken aan de donkere hemel.

MS Maud_Northern Lights_Norway 85MB