Aanlegplaatsen Antarctica

Landingen op Antarctica, het witte continent

In de eindeloze witte wildernis van Antarctica laat de natuur zich van haar meest verheven en grootse kant zien. Tijdens deze indrukwekkende reis volgt u de sporen van de grote ontdekkingsreizigers en beleeft u ontzagwekkende landschappen die er nu nog net zo uitzien als toen de eerste mensen ze aanschouwd hebben. Weers-, wind- en ijsomstandigheden bepalen het programma en tijdschema van uw reis. Veiligheid heeft steeds de hoogste prioriteit, daarom bepaalt de kapitein de definitieve koers pas tijdens de zeereis. Zo is elke Hurtigruten expeditiereis een eenmalige belevenis en elke reisroute slechts een voorlopige.

De Hurtigruten expeditieschepen brengen u zo dicht mogelijk bij de ongerepte wildernis van Antarctica. Voor elk schip is er een gevarieerd aanbod van landingen samengesteld om voor u onvergetelijke herinneringen te kunnen creëren. Conform IAATO-regelgeving en door de relatief kleine bezetting kunnen onze ontdekkingsschepen landingen maken in enkele van de spectaculairste landschappen. MS Fram vervoert slechts 200 gasten, terwijl MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen een bezetting van 500 gasten hebben. MS Fram biedt het breedst mogelijke aanbod van landingen omdat het voldoet aan ijsklasse 1B. Uw kapitein kan het programma wijzigen als gevolg van ijs- of weersomstandigheden of om gespotte dieren te observeren. Zo wordt een optimaal programma gegarandeerd. Hieronder vindt u een selectie van mogelijke bestemmingen voor landingen in het zuidpoolgebied.

Mogelijke aanlegplaatsen op Antarctica

Deception Island

Eén van de hoogtepunten van de Zuidelijke Shetlandeilanden is Deception, een ringvormige caldera met een bevaarbare opening naar de ondergelopen binnenkant. In de natuurlijke haven vinden we Whalers Bay, een verlaten walvishaven met de naam Hektor, evenals een onbeheerde Britse basis.

Half Moon Island

Half Moon Island is bijzonder fotogeniek, gezegend met één van de meest spectaculaire zuidpoollandschappen die men zich kan voorstellen. Het is een glinsterende diamant tussen deze juweeltjes van eilanden. De gespleten kliffen zijn de leefomgeving voor grote kolonies stormbandpinguïns, zuidpoolsternen, kelpmeeuwen, zuidpoolkippen, Wilsons stormvogeltjes en diverse zeehondensoorten.

Yankee Harbour

Vroeger gebruikten zeehondenjagers de veilige haven van Yankee Harbour op Greenwich Island als uitvalsbasis. Overblijfselen uit die tijd zijn nog steeds zichtbaar, maar het meest in het oog springt hier de grote kolonie ezelspinguïns, waarvan het aantal wordt geschat op zo’n 4.000 broedende paren.

Antarctische Zeestraat

De enorme ijsplateaus op het Antarctische continent brengen kilometerslange tafelvormige ijsbergen voort. De sterke stroming in de Weddellzee werkt samen om deze enorme afgeplatte bergen noordwaarts te transporteren naar de Antarctische Zeestraat, op het noordoostelijke punt.

Brown Bluff

Zoals de naam al doet vermoeden wordt het landschap gedomineerd door een enorme klif van 745 meter hoog. Deze torenhoge roestbruine klif is van origine vulkanisch en het strand is bezaaid met ‘bommen’ lava. Hier kunt u broedende ezelspinguïns, kelpmeeuwen en Kaapse stormvogels zien. Ook Weddellzeehonden zijn regelmatige bezoekers.

Cuverville

Op Cuverville leeft de grootste kolonie ezelspinguïns op het Antarctisch Schiereiland. De passage van het smalle Errerakanaal is spectaculair, omdat ijsbergen er vast komen te zitten in het ondiepe water. Vanaf het observatiedek toezien hoe onze bemanning het schip zorgvuldig tussen de ijsbergen door manoeuvreert, is net zo spannend als omgeven zijn door de menigte broedende pinguïns op het land.

Wilhelminabaai

De bergen en de hoge gletsjers rond de baai zorgen voor een imponerend landschap met ijssculpturen. De baai wordt door walvissen en zeehonden als voedselbron gebruikt en was daarom in het verleden een jaagplek.

Neko Harbour

Neko Harbour, de leefomgeving van een kolonie ezelspinguïns, ligt ingebed in Andvord Bay en wordt omgeven door de bergen en de hoge gletsjers van het schiereiland. Neko, vernoemd naar een walvisschip  uit de vroege twintigste eeuw, is één van de zeldzame plekken waar u voet kunt zetten op het Antarctische vasteland.

Paradise Bay

Deze haven is in naam en natuurpracht een paradijs dat een zeldzame mogelijkheid biedt om voet te zetten op het vasteland. Ook vindt u hier enkele van de mooiste uitzichten die het schiereiland te bieden heeft, evenals de Argentijnse basis Almirante Brown, de Chileense basis González Videla en kolonies van naburige pinguïns.

Lemairekanaal

Dit 11 km lange en 1,6 km brede kanaal is één van de mooiste passages van Antarctica. Het is subliem maar overdonderend, kwetsbaar maar intimiderend, aanlokkelijk maar ongastvrij.

Petermann Eiland

De locatie in de pittoreske Penola Strait maakt het eiland Petermann een uitstekende plaats voor het spotten van ijsbergen en walvissen. Ook biedt het een spectaculair uitzicht over het kanaal op het Antarctisch Schiereiland.

Port Lockroy

De Britse basis op Goudier Island werd gebouwd in 1941 en achtergelaten in 1962. Het stond leeg tot 1996, toen het in ere werd hersteld als museum door het Antarctic Heritage Trust. Het is sindsdien één van de populairste plekken geworden en biedt een uniek kijkje in het leven op een Antarctische basis in de jaren vijftig.