Waarom Hurtigruten

Welkom aan boord!

De natuurrijke, ongerepte Noorse kust is voor veel avonturiers één van de meest afwisselende bestemmingen ter wereld, met fascinerende landschappen en Arctische wildernis van oneindige schoonheid. Niemand brengt u dieper in het hart van het ruige Noorse landschap dan Hurtigruten. Ook vandaag nog geldt de Hurtigruten postboot route tussen Bergen en Kirkenes als de levensader van Noorwegen. Over meer dan 2500 zeemijlen strekt de kust, die het schip in beide richtingen passeert, zich uit naar het noorden. Tot de hoogtepunten van de 12-daagse Noorse fjorden Cruise behoren de vaardige aanlegmanoeuvres in de pittoreske havensteden – 34 keer noordwaarts en 33 keer op de zuidwaartse route.

Maritieme expertise sinds 1893

De meer dan 2.500 zeemijlen lange kust tussen Bergen en Kirkenes was reeds in de 19e eeuw een drukbevaren route, die gebruikt werd door grote stoomschepen. Toch waren de transportdiensten onregelmatig en onbetrouwbaar. De meeste schepen voeren alleen overdag en lagen ’s nachts aan de kade. De toenmalige regering streefde daarom naar een snelle verbinding tussen Trondheim en Tromsø/Hammerfest. Richard With, de eigenaar van de net opgerichte rederij Vesteraalens Dampskibsselskab ging de uitdaging aan. In 1893 zette Richard With zijn stoomschip Vesteraalen in voor de eerste lijndienst langs de Noorse kust. With noemde deze belangrijke verbinding “hurtig ruten” wat “snelle route” betekent. Ook nu nog, 127 jaar later, transporteert Hurtigruten vrachtgoed en passagiers. De Hurtigruten schepen zijn nog altijd onderdeel van het leven in Noorwegen.

Anders dan anders, maar zeker uniek!

De cruise Noorse fjorden kunt u niet vergelijken met een “cruise Noorwegen”; de sfeer aan boord is ongedwongen en informeel, de hutten zijn eenvoudiger (met name op de oudere schepen) en het aantal bemanningsleden is niet zo groot. De reis van uw leven begint in Bergen, meerdere afvaarten per week, het hele jaar door. Op weg naar Kirkenes en de Noordelijke IJszee en terug worden 34 verschillende havens aangedaan. Sommige passagiers reizen maar een klein stukje mee, anderen maken de hele 12-daagse rondreis en zien zo bijna de gehele fjordenkust van Noorwegen aan zich voorbij trekken. Misschien heeft u geluk en ziet u tijdens een heldere nacht het noorderlicht; een unieke belevenis! Onderweg voelt u de sfeer van het ruige en eenzame leven in de afgelegen plaatsen. Houdt u van varen en stelt u prijs op een goede verzorging, dan is de Hurtigruten reis een juiste keus!

Het leven aan boord

Het is de tocht op zich, die een zeereis met Hurtigruten zo uniek maakt. Anders dan op de mondaine cruiseschepen spelen etiquette en strenge kledingvoorschriften bij Hurtigruten geen rol. Het belangrijkste is dat u op een zo’n authentiek mogelijke manier van de indrukwekkende Noorse natuur kunt genieten. En dat begint met uw persoonlijk welzijn. U kunt een gezellige plek zoeken aan dek of een comfortabele stoel in de panoramalounge nemen. Van hieruit is het natuurschouwspel heel nabij, iets wat de grote cruiseschepen die Noorwegen slechts bezoeken veelal niet kunnen evenaren. Laat de weergaloze indrukken van het fascinerende land op u inwerken. Met Hurtigruten kunt u Noorwegen ontdekken, zoals u het zelf graag wilt. Daarbij komt natuurlijk ook de culinaire variatie. Bij het ontbijt en de lunch kiest u uit een uitgebreid buffet met diverse Scandinavische specialiteiten. Voor de kleine trek of tussendoor kunt u op ieder moment terecht in de cafetaria. En tot slot wordt u ’s avonds verwend met een heerlijk 3-gangen menu – waar indien gewenst ook rekening wordt gehouden met een bijzonder dieet of vegetarische maaltijden. U ziet, ook flexibiliteit maakt deel uit van de Noorse levenswijze!

Waarom op reis met Hurtigruten?

  • Hurtigruten biedt u een kijkje in het authentieke alledaagse leven in Noorwegen, waarbij u kunt genieten van natuur, cultuur en tradities
  • 34 grote en kleine havenplaatsen, waarvan zelfs 22 boven de Poolcirkel zijn gelegen
  • 100 fjorden, die u met eigen ogen kunt aanschouwen
  • De schoonheid van Noorwegen tijdens meer dan 70 optionele excursies verdeeld over 4 jaargetijden
  • Wekelijkse afvaarten van de postboten, het hele jaar door
  • Verheug u op heerlijke maaltijden met lokale, seizoensgebonden ingrediënten
  • Vertrouw op de ruim 127 jaar lange navigatie-ervaring van Hurtigruten in de Noorse wateren