De mooiste zeereis ter wereld – van dag tot dag

Zoals het landschap langs de route steeds verandert, zo maakt ook de grote veelzijdigheid aan bezienswaardigheden, stemmingen, geluiden en indrukken een Hurtigruten rondreis tot een heel bijzondere belevenis. De mooiste zeereis ter wereld bestaat uit een noord- en een zuidwaarts traject, met in beide richtingen ondermeer een bezoek aan de Noordkaap. Hier vindt u de route van dag tot dag  met een korte beschrijving van de hoogtepunten op beide trajecten.

Dag 1, inscheping in Bergen

Vanaf 18.00 uur ligt het Hurtigruten schip klaar voor inscheping. Voor die tijd heeft u de gelegenheid om de charmante haven- en hanzestad Bergen te verkennen. Bezoek Bryggen met haar karakteristieke houten huizen langs de haven, of ‘Gamle Bergen’, het oude goed bewaard gebleven stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken, smalle steegjes etc., het Hanseatic museum of de vismarkt op het plein waar dagelijks allerlei verse vis verkocht wordt. Als u de Fløibaan neemt naar de 319m hoge stadsberg heeft u een prachtig uitzicht op de stad en de fjord. Ook een bezoek aan ‘Troldhaugen’, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg is de moeite waard. Om 21.30 uur begint de reis per Hurtigruten door de Hjelte­fjord, vanwaar eens de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Diner­buffet aan boord – ’s avonds informatieve bijeenkomst.

Dag 2, Florø – Molde

Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. De stad is een echte ‘Art Nouveau’ parel, de mooiste huizen vindt u in de Apotekergate en de voet­gangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag u niet missen – 418 treden brengen u naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de sneeuwbedekte bergtoppen van de Sunnmørs­alpen. In de zomermaanden vaart het Hurtig­ruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa’s deze diep doorgroefde kustinhammen achter. De tot wel 800 m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen gelden als het meest bekende reisdoel en meest geliefde fotomotief van West-Noorwegen.

Dag 3, Kristiansund – Rørvik

De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard. Vanaf de oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ heeft u een mooi gezicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Tot nu toe werden 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en het geheel in rococo stijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Door een landschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren vervolgt u de reis in noordwestelijke richting. Na de qua navigatie, veeleisende Stokksund passage legt het schip ’s avonds in Rørvik aan.

Dag 4, Brønnøysund – Svolvær

Vroeg in de morgen passeert u tussen Nesna en Ørnes , de poolcirkel, een denkbeeldige magische lijn op 66º33’51”, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Passagiers die voor het eerst de poolcirkel oversteken krijgen van de zeegod Neptunes hun pooldoop. In de zomermaanden wordt vanaf Grønøy een boot­excursie naar de Svartisengletsjer aangeboden. Wie liever aan boord blijft reist langs het indrukwekkende gebergte Børvasstinden naar Bodø. Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegode­fjord, Helligvær en Vestfjord achter u. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereikt u Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht u de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen – ‘rorbu’ genaamd – en stokvis op houten rekken.

Dag 5, Stokmarknes – Skjervøy

’s Nachts is uw Hurtigruten schip de schilderachtige Raftsund gepasseerd. Mocht u geslapen hebben, dan kunt u op de zuid­gaande route deze passage nog eens bij dag meemaken. Na een korte stop in Harstad op de eilandengroep Vesterålen gaat het via Finnsnes verder naar Tromsø, dat u ’s middags bereikt. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over de universiteitsstad, die als poort naar de Arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke pool­expedities. In het ‘Polarmuseum’ en het interactieve centrum ‘Polaria’ krijgt u informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk met 750 plaatsen een van de grootste van het land en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek ramen wereldberoemd. Tip: boek een hondensledetocht met echte husky’s (alleen in de winter!).

Dag 6, Øksfjord – Berlevåg

Vroeg in de morgen bereikt u Hammerfest, Europa’s noordelijkste stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2100 km tot de noordpool. Uw Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. Bezoek in het kader van een optionele excursie het 307 m hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau gelegen op 71º10’21” noorderbreedte. Als alternatief raden we aan het programma met de bootexcursie naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 trek- en water­vogels. ’s Middags, wanneer een van de grootste vogel­rotsen van Noorwegen: de Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka gepasseerd worden, komen de ornithologen opnieuw aan hun trekken.

Dag 7, Båtsfjord – Kirkenes – Berlevåg

’s Morgens bevindt u zich op dezelfde lengte­graad als St. Petersburg, Cairo en Istanbul, slechts enkele minuten per auto verwijderd van de Russische grens – in Kirkenes. Daarmee is het keerpunt van de Hurtigruten reis bereikt. Voor degenen die per vliegtuig terugreizen betekent het afscheid nemen. In deze drielanden hoek van Noorwegen, Rusland en Finland kunt u een supersnelle safari per sneeuwscooter maken (alleen in de winter), een riviertocht met bezoek aan een Samenhut of een excursie naar de Noors/Russische grens ondernemen. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaan het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt aangedaan.

Dag 8, Mehamn – Tromsø

In Hammerfest herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. Europa’s meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. Stilte en aandacht voor de Noordkaap wordt u aangeboden in het kader van een facultatieve excursie in de vroege morgen. Wie zich voor de geschiedenis van de Noorse Samen interesseert, verheugt zich op het bezoek aan de Samen hut Mikkelgamme. Tegen middernacht legt het schip aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kunt u  een middernachtconcert beluisteren (optioneel) – of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het hier gebrouwde, smakelijke ‘Arctic bier’ proeven.

Dag 9, Tromsø – Stamsund

Welkom op de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten. Vanuit Harstad wordt een excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met zijn blauw geschilderde huizen. Het uitzicht op de zee-engte Risøyrenna en de tocht door de Raftsund, waarvan de steile rotsen eruit zien alsof ze door een beeldhouwer bewerkt zijn en die op sommige plaatsen niet eens 100 m breed is, behoren tot de mooiste momenten van de reis met Hurtigruten. Bij goed weer maakt het schip in de zomer een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Zien ze er niet uit als versteende Trollen? In Stokmarknes, de voormalige startplaats van de Hurtigruten, bevindt zich tegenwoordig het Hurtigrutenmuseum. Terwijl het schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofoten­wand voorbij. Tegen de avond verlaat u de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

Dag 10, Bodø – Rørvik

Het is de moeite waard om vroeg op te staan: u passeert de kleurrijke coulissen van de vruchtbare Helgeland oevers en rondreis passagiers passeren voor de 2e keer de poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt: de bergketen de ‘zeven zusters’ de waterval ‘bruidssluier’ en het uit sagen bekende rotseiland ‘Torghatten’, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont.

Dag 11, Trondheim – Ålesund

Vandaag hebben de rondreis passagiers nog een keer de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra gaat de tocht daarna over open zee naar Molde, dat dankzij haar vruchtbare ligging aan de Golfstroom ook wel ‘rozenstad’ genoemd wordt. Rechts glinsteren de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen in de zon. De stad Kristiansund ligt op een minder gunstige plaats, aan de door de wind geteisterde rotskust aan de Noord-Atlantische Oceaan. De als ‘stokvisstad van Noorwegen’ geldende stad was lange tijd de belangrijkste exporthaven van deze gezouten en gedroogde vis.

Dag 12, Ålesund – Bergen

Vandaag is het afscheid nemen. De laatste dag aan boord is begonnen. Maar, voor het zover is, liggen er nog enige zeemijlen vol fantastische landschappen voor u. Bijvoorbeeld de Nordfjord onder de reusachtige Jostedalsgletsjer en een paar mijlen zuidelijk daarvan de monding van de imposante Sognefjord. Of de ‘scherentuin’, de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. Hier, waar de rondreis langs de Noorse westkust begon, moet u het schip helaas verlaten. Maar de herinneringen aan ‘de mooiste zeereis ter wereld’ en nieuwe contacten met reisgenoten, neemt u mee naar huis!