Algemeen

Arctische wildernis in Spitsbergen

Dit is eigenlijk de historische reis uit 1968, maar nu compleet aangepast aan de wensen van de moderne reiziger. U reist comfortabel aan boord van het compleet gerenoveerde MS Trollfjord. U vertrekt vanuit Bergen en vaart langs de schitterende Noorse kust richting het noorden van Spitsbergen. Tijdens deze zomerse reis geniet u van de indrukwekkende natuur en ervaart u veelal zelf de unieke middernachtzon. 

 

Hoogtepunten van deze reis 

 • Speciale jubileumreis
 • Onder leiding van een ervaren expeditieteam 
 • U bent op slechts 1.600 kilometer van de Noorpool
 • Aan boord van het onlangs gerenoveerde MS Trollfjord 
bergen-longyearbyen-bergen_global.webp

Programma

 • Dag 1: Aan boord

  Bergen is al generaties lang het startpunt van vele Noorse kustreizen en in 2021 heeft Hurtigruten een geheel nieuwe ontvangstruimte geopend in de terminal in Bergen. Middels het proeven van kleine gerechtjes maakt u alvast kennis met de ‘Norway’s Coastal Kitchen’. Aan boord ontmoet u het meereizende expeditieteam: uw host en vraagbaak tijdens de gehele reis. Geniet van uw eerste maaltijd en maak kennis met uw medereizigers. Het MS Trollfjord zal de komende 2 weken als uw nieuwe “thuis” fungeren. 

 • Dag 2: Åndalsnes

  Åndalsnes, met zo’n 2.000 inwoners, is uw eerste stop. Na het aanmeren ’s ochtends in het dorpscentrum, krijgt u de kans dit pittoreske kustdorpje te verkennen. Het in WO II verwoeste Åndalsnes is volledig herbouwd tot een modern dorp. De letterlijke hoogtepunten van Åndalsnes zijn de bergen die boven het dorp uitsteken. U kunt kiezen uit een actieve bergwandeling of per bus over de bochtige Trollstigen-bergweg. Welke activiteit u ook kiest, u heeft gegarandeerd het beste uitzicht op de Isfjord en Romsdalsfjord en de omringende bergtoppen. 

 • Dag 3: Træna

  ’s Ochtends varen we langs de kust van Helgeland richting Træna. Deze archipel, bestaande uit zo’n 500 (vooral onbewoonde) eilandjes, bevindt zich ter hoogte van de poolcirkelArcheologische bevindingen tonen aan dat sommige eilanden al sinds het stenen tijdperk bewoond waren. Breng de middag door in één van deze oudste vissersgemeenschappen van Noorwegen. Als het weer het toelaat, kunt u misschien een bergwandeling maken of zelfs eilandhoppen. Gedurende deze dag heeft u bovendien grote kans om één of meerdere zeearenden te spotten. Tijdens het passeren van de poolcirkel kunt u deel uitmaken of getuige zijn van het gebruikelijke Neptunusritueel waarvan we de details nog niet zullen verklappen!

 • Dag 4: Stokmarknes

  Vandaag meren we aan in het historische stadje Stokmarknes, gelegen op de Vesterålen archipel, ten noordoosten van de Lofoten eilanden. Hier richtte Richard With in 1893 de originele kustlijn route op, later bekend als de Hurtigruten (= snelle route). Door het vervoeren van vracht en passagiers werd deze lijn van grote economische betekenis voor de vele afgelegen gemeenschappen langs de Noorse kust. Het Hurtigrutenmuseum bevindt zich, hoe kan het ook anders, in Stokmarknes. Breng een bezoek aan deze unieke tentoonstelling en maak kennis met de rijke geschiedenis van Hurtigruten. Naast een bezoek aan het museum kunt u ook gaan bergwandelen, een RIB-tour naar Raftsundet reserveren of deelnemen aan een zeearend-safari in de fjord, waaraan uw schip: het MS Trollfjord zijn naam te danken heeft. 

 • Dag 5: Tromsø

  Tromsø, ook wel het “Parijs van het Noorden” genoemd, is dé Arctische hoofdstad van Noord Noorwegen met een indrukwekkende architectuur, hippe restaurants en ’s werelds meest noordelijk gelegen universiteit. 

  We streven ernaar om hier in de ochtend aan te meren, zodat u een hele dag de tijd heeft om deze historische stad en zijn omgeving te verkennen. U kunt kiezen uit diverse optionele excursies; bijvoorbeeld een stadswandeling waarbij u meer te weten komt over de cultuur en poolgeschiedenis van Tromsø, een uitstapje naar Polaria, één van ‘s werelds meest noordelijk gelegen aquariums of een bezoek aan de Storsteinenberg, bereikbaar via de Fjellheisenkabelbaan voor bijzondere uitzichten over de stad, bergen en fjorden. 

 • Dag 6: Honningsvåg

  We arriveren halverwege de ochtend in Honningsvåg, de noordelijkste stad op het vasteland van Noorwegen. U kunt hier wederom kiezen uit verschillende optionele excursies, bijvoorbeeld een koningskrab safari of een ontmoeting met een inheemse Sámi-familie. Het plateau bevindt zich 307 meter boven zeeniveau en ligt op 1.600 kilometer ten zuiden van de geografische Noordpool. Vol trots staat er een iconische wereldbol op de top van de klif.  

  Hier kunt u ook de Nordkapphallen bezoeken met verschillende tentoonstellingen en een korte film over de geschiedenis van de kaap. 

 • Dag 7: Op zee rond Bjørnøya

  Bjørnøya ligt halverwege het vasteland van Noorwegen en Spitsbergen. ’s Middags kunt u dit eiland vanaf het schip zien liggen; alvast een voorproefje voor uw Spitsbergenavontuur. 

  Er groeit hier weinig, het land is enkel bedekt met een laag mos en korstmos. De talrijke vogels die op de kliffen nestelen, zorgen voor voldoende bemesting. Houd uw camera gereed voor de vele vogelsoorten die hier leven, zoals kleine alken, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, de noordse stormvogel en allerlei andere zeevogelsoorten. Aan boord van het schip wordt een lezing gehouden over de geschiedenis van Bjørnøya. Ontdek het strategisch belang van dit onbereikbare natuurreservaat en de rol die Bjørnøya speelde in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag is er ook een fotografieworkshop voor hen die straks al het moois van Spitsbergen goed vast willen leggen. 

 • Dag 8: Longyearbyen

  Aankomst Longyerbyen! We gaan snel op weg richting het grootste van de drie eilanden: West-Spitsbergen. De lucht van deze arctisch woestijn is fris en puur en de temperatuur is ‘s zomers, dankzij de warme Golfstroom, gemiddeld 0 tot 8 graden Celsius. De zon gaat nauwelijks meer onder en om 3 uur ’s nachts prijkt deze nog volop aan de hemel.  

  Longyearbyen telt slechts 2.000 inwoners. U kunt een bezoek brengen aan diverse galerieën, pubs, restaurants, brouwerijen en het mooie “North Pole Expedition Museum”. Ook hier kunt u uit verschillende optionele excursies kiezen. Ooit wel eens aan een hondensleetocht zonder sneeuw deelgenomen? Dit is nu uw kans! 

 • Dag 9: Ny-Ålesund

  U vertrekt per schip vanuit Longyearbyen richting Kongsfjord, één van de grootste fjorden in dit gebied. Onderweg zult u regelmatig onder de indruk zijn van de krakende gletsjers of de imposante flora en fauna, zoals de walrussen die lekker liggen te zonnebaden, witte dolfijnen, de vele papegaaiduikers, de koningseider, de kleine rietgans en zeekoeten. Aan land kunt u soms een poolvos of de Spitsbergenrendieren spotten. Met heel veel geluk kan zelfs de witte belugawalvis aan de oppervlakte verschijnen. Maar alle aandacht gaat uiteraard uit naar de ijsberen, die langs de kust sluipen op zoek naar baard- en ringelrobben. 

  Op het puntje van het schiereiland Brøgger, aan één van de oevers van Kongsfjord, ligt Ny-Ålesund. Deze meest noordelijke gelegen nederzetting ter wereld, kent een bar, een souvenirwinkel en zelfs een klein postkantoor.  

 • Dag 10: Op zee

  Vandaag moeten we helaas afscheid nemen van Spitsbergen. U heeft ruim de tijd om naar eigen inzicht aan boord te ontspannen of u kunt een lezing van het expeditie team bijwonen. Geniet van het heerlijke eten en drinken aan boord, gestoeld op het Noorse Coastal Kitchen-concept dat de beste, meest smakelijke, lokale Noorse producten presenteert.

 • Dag 11: Tromsø en Senja

  We zijn weer terug op het vasteland van Noorwegen. U treedt in de voetsporen van vele ontdekkingsreizigers, die net als u de stad Tromsø bezochten, net nadat zij daarvoor op Spitsbergen waren geweest. Het contrast tussen het leven op Spitsbergen en Tromsø was zo groot, dat Tromsø al snel de bijnaam ‘het Parijs van het Noorden’ kreeg. Misschien bent u dezelfde mening toegedaan? Vanaf Tromsø zal het schip verder zuidwaarts varen naar het sprookjesachtige eiland Senja, één van de grootste eilanden van Noorwegen. Senja is één van de snelst groeiende hotspots in het NoordNoorwegen en door CNN uitgeroepen tot top tien mooiste eilanden ter wereld.  

 • Dag 12: Svolvær

  Vandaag staat de Lofoten eilandengroep centraal. Kenmerkend aan de Lofoten zijn de vele felgekleurde woningen en vissershutjes (zgn. Rorbuer). Svolvær is de hoofdstad van de Lofoten en hier zal uw schip het grootste deel van de dag liggen. Er zijn winkels en restaurants en u heeft ruimschoots de tijd om deze mooie stad te verkennen. 

  Wilt u de natuur en cultuur rondom Svolvær nog beter leren kennen, maak dan gebruik van enkele optionele excursiemogelijkheden. Tijdens de lange zomerdagen kunt u misschien zelfs meerdere excursies doen. 

 • Dag 13: Brønnøysund

  Het schip vaart verder zuidwaarts en bereikt het middelpunt van de Noorse kust. Dit is Helgeland, een bekend district vol met opvallende bergen die vele mythen en lokale folklore hebben geïnspireerd. 

  We zullen aanmeren in de stad Brønnøysund met een prachtige jachthaven en een neogotische steenkerk uit 1870. Een van de hoogtepunten van dit gebied is een bezoek aan de eilandengroep Vega, bestaande uit zo’n 6.500 eilandjes en scheren.  

 • Dag 14: Ålesund en Urke

  Het schip zal een korte stop maken in de stad Ålesund, bekend om zijn art nouveau-architectuur en bijzondere ligging op het schiereiland onder de berg Aksla.  

  In de buurt van Ålesund, ligt de wonderschone Hjørondfjord. Door de perfecte ligging, ingebed in de Sunnmøre Alpen, blijft deze parel een verborgen geheim voor de meeste andere schepen. Op de oevers van de Hjørundfjord ligt het idyllische dorpje Urke met minder dan 40 inwoners. Het schip zal hier de gasten ophalen die eerder in Ålesund van boord gingen om deel te nemen aan hun excursie. We naderen al snel de laatste dag van onze reis. U viert uw laatste avond onder het genot van een vrolijk afscheidsdiner. 

 • Dag 15: Bergen

  We komen in de ochtend aan in Bergen. Het is tijd om van boord te gaan en uw transfer naar de luchthaven te nemen, maar niet voordat u hartelijk afscheid heeft genomen van uw medepassagiers en de bemanning van het MS Trollfjord. Dit was de Jubileumreis: Noorse kust en Spitsbergen, hopelijk zien we u snel weer terug. 

 • N.B.

  Deze reisbeschrijving beschrijft de geplande reisroute. De uiteindelijke reisroute is afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.

Vertrek

 • 01/07/2023, tourcode EMICOBLB23
 • 15/07/2023, tourcode EMICOBLB23
 • 29/07/2023, tourcode EMICOBLB23
 • 12/08/2023, tourcode EMICOBLB23
 • 26/08/2023, tourcode EMICOBLB23
 • 09/09/2023, tourcode EMICOBLB23

Prijzen

Prijsoverzicht Jubileumreis Noorse kust en Spitsbergen

Extra informatie

Inbegrepen

 • Rondreis BERGEN-LONGYEARBYEN-BERGEN
  • O.b.v. volpension
  • Water, thee en koffie
  • Drankenpakket in het restaurant tijdens maaltijden (wijn, bier en frisdrank)
  • Afternoon tea met cake in de bar
  • Gratis gebruik wifi
  • Keuze hutnummer op MS Trollfjord
  • Een bezoek aan de brug (naar goedkeuring van de kapitein en onder voorbehoud van weers- en veiligheidsomstandigheden )
 • Vijf optionele excursies, keuze uit het volledige excursieaanbod, afhankelijk van beschikbaarheid.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfers in aansluiting op internationale vluchten
 • Reis – en/of annuleringsverzekering
 • Reserveringskosten € 37 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5 per persoon.

Extra informatie

 • Vermelde prijzen in euro per persoon
 • Uw paspoort moet tot meer dan zes maanden na het einde van uw reis geldig zijn
 • Norske maakt graag een offerte-op-maat voor een aansluitend vliegarrangement
 • Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting aan boord. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen, uiteraard geldt de prijs van definitieve boeking
 • Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden
 • Norske is niet aansprakelijk voor tussentijdse prijswijzigingen en/of drukfouten.

Excursies

Optionele excursies

Informatie onder voorbehoud. Houd er rekening mee dat deze lijst niet definitief is en kan worden gewijzigd.

 

2A – Exclusieve Gondeltocht in Romsdalen

2B – Trollstigen bustour

2C – Suppen in Åndalsnes

3A – Wandeltocht door Træna

3B – Sauna & zwemmen

3C – Træna eilandentocht

4A – Vesterålen bustour

4B – RIB Zeearend safari

4C – Coastal Express erfgoedtour

5A – Tromsø de Arctische hoofdstad

5E – Brouwerij bezoek

5C – Tromsø te voet

5V – Bezoek Vikinghoeve

6A – Noordkaap en koningskrab experience

6B – Quadrijden naar de Noordkaap

6H – Hiken en vogelspotten in het Gjesværstappan natuurreservaat

8A – Spitsbergen: wildernis en geschiedenis

8B – Huskytocht op wielen

11A – Busreis Sommarøy & Senja

11B – Adembenemende e-bike tour met gids

11C – Senja wildlife safari

12A – Reine & Lofoten hoogtepunten

12B – Lofoten & Henningsvær

12C – Vissen in de Lofoten

12D – Lofoten kajaktour

13A – Legenden van Torghatten en Brønnøysund

13B – Brønnøysund per fiets

13D – Landschappen van Brønnøysund per RIB-boot

13H – Torghatten bergwandeltocht

14A – Bustour langs bergtoppen en fjorden

14B – Stadswandeling Ålesund