Algemeen

West-Afrika

Expeditie Cruise Kaapverdië & Bissagos Eilanden

Expeditiereis in 2023/2024

Ontdek de fascinerende diversiteit van Kaapverdië en de Bissagos Eilanden – twee zeer verschillende eilandenarchipels voor de kust van West-Afrika!

Welkom in Dakar!

Van rotsachtige vulkanische voorgebergten tot weelderige en vochtige tropische regenwouden verder naar het zuiden. U zult een mozaïek van culturen, volkeren, tradities, landschappen en ecosystemen ervaren tijdens deze unieke expeditie cruise vanuit Dakar, de bruisende hoofdstad van Senegal. Het is de meest welvarende en invloedrijke stad in West-Afrika.

De pracht van Kaapverdië

Het relaxte Kaapverdië ligt op ongeveer 563 kilometer van het Afrikaanse vasteland. De archipel bestaat uit maar liefst 15 eilanden. Hier treft u prachtige witte zandstranden en een rijke onderwaterwereld. Het is tevens een paradijs voor vogelspotters. De eilandenarchipel kent een tropisch klimaat, maar omringd door de Atlantische Oceaan is het hier heerlijk vertoeven.

Bissagos Eilanden

De Bissagos-archipel, gelegen voor de kust van Guinee-Bissau, is een ongerept tropisch paradijs. Deze eilanden, die een UNESCO-biosfeerreservaat zijn, staan ​​bekend om hun ongelooflijke biodiversiteit. Ze zijn ook de thuisbasis van de Bijagos-bevolking – die hun oude overtuigingen hebben behouden en in een matriarchale samenleving leven waar vrouwen het economische, politieke en religieuze leven van hun gemeenschappen beheren. Het kleine stadje Banjul is de hoofdstad van Gambia, tevens het kleinste land op het vasteland van Afrika. Eeuwenlang was de rivier de Gambia een knooppunt van de wrede slavenhandel. Plaatsen zoals James Island, tegenwoordig een UNESCO-werelderfgoed, getuigen van deze tragische periode in de geschiedenis.

Routekaartje-SBAFR2213.png

Programma

 • Dag 1: Dakar

  Deze expeditie cruise begint in Dakar, de kleurrijke en levendige hoofdstad van Senegal. Dakar is een kosmopolitische plaats en bestaat voornamelijk uit laagbouw. Tegenwoordig is Dakar beroemd om zijn bruisende muziek- en kunstscènes en relaxte sfeer. Het kloppend hart van Dakar vindt u in de wijk Medina, met zijn doolhof van straatjes, de bruisende markt van Marché Tilène en de imposante Grote Moskee. In de haven ligt uw expeditieschip MS Spitsbergen klaar voor inscheping en vertrek.

 • Dag 2: Op zee

  Uw cruise is begonnen! We varen in de richting van Kaapverdië. Er is voldoende tijd om het schip eigen te maken en één van de interessante lezingen verzorgd door het Hurtigruten expeditieteam bij te wonen.

   

   

 • Dag 3: Praia, Kaapverdië

  Santiago is het grootste eiland van de archipel, met bijna de helft van alle Kaapverdianen die hier wonen. Het is de perfecte eerste kennismaking met Kaapverdië. Er is van alles een beetje, inclusief de levendige hoofdstad Praia, de door UNESCO beschermde nederzetting Cidade Velha, oneindige zandstranden, groene valleien en steile bergen. Het wordt ook beschouwd als cultureel het meest “Afrikaanse” eiland. Muziek voert hier de boventoon!

  Praia, gelegen aan de baai van Santa Maria, is gebouwd op verschillende heuvels. Het historische centrum ligt op het natuurlijke platform dat bekend staat als “Plateau”. Bewonder het centrale plein, bekend als Praça Alexandre Arburquerque, het paleis en de 19e-eeuwse kerk van Nossa Senhora da Graça. De vuurtoren van Maria Pia heeft een fantastisch uitzicht over de stad. Maak daar een wandeling en ontdek onderweg de stranden van Gamboa en Prainha.

 • Dag 4: São Filipe, Kaapverdië

  Een dag vol verkenning! Het eiland Fogo wordt gedomineerd door een enorme, actieve vulkaan die met 2800m het hoogste punt is van de archipel. Het is ook één van de meest uitdagende eilanden om aan wal te komen. Er zijn namelijk geen natuurlijke havens of beschutte baaien, alleen een blootgestelde kust die oprijst uit de oceaan! Fogo betekent letterlijk ‘vuur’ – een toepasselijke naam!

  São Filipe is een gezellig stadje met geplaveide straatjes op slechts een korte busrit van de haven. Maak een wandeling door het charmante en historische centrum, bekend als Meia Laranja. Bezoek de pastelkleurige kerk van Nossa Senhora do Socorro, de levendige Mercado Municipal en de overblijfselen van Fort Carlota. Maar zonder twijfel is de belangrijkste reden dat we zullen proberen om op Fogo te landen met onze poolcirkelboten, het verkennen van de prachtige vulkanische landschappen. Onze optionele excursie brengt u naar de spectaculair mooie Chã das Caldeiras, waar we de lavavelden zullen zien en een geweldig uitzicht hebben op de caldera Pico Novo gevormd tijdens een uitbarsting in 1680. Voor deze optionele excursie dient u wel goed ter been te zijn!

  Let op, Fogo heeft slechts een kleine kunstmatige aanlegsteiger ten noorden van São Filipe, zelfs te klein voor ons schip MS Spitsbergen. Aangezien dit een expeditie cruise is, zullen we ons best doen om veilig op dit spectaculaire eiland te komen, maar als dit niet mogelijk is, zoeken we een alternatieve bestemming. Veel zal afhangen van het weer.

 • Dag 5: Porto Novo, Kaapverdië

  Welkom op wat volgens velen het meest spectaculaire eiland van Kaapverdië is. Als u dit heeft gezien, is het moeilijk om de ontzagwekkende bergen van Santo Antão te vergeten. Het hoogste punt van het eiland is Tope da Coroa, dat op 2000m ligt. Santo Antão is groot en ruig. Het landschap leent zich niet voor landbouw. Het grootste deel van het eiland is heeft dan ook de functie van wildernisreservaat. Voor wandelaars en natuurliefhebbers is Santo Antão Kaapverdië echt een aanrader! De belangrijkste stad, Porto Novo, is een aangename plek met nieuwbouw, kleine stranden, goed onderhouden tuinen en promenades met prachtig uitzicht over het kanaal tussen Santo Antão en het eiland São Vicente. Enkele van de meest verbazingwekkende natuurlijke kenmerken zijn de ribeiras van het eiland – diepe en smalle canyons met bijna verticale wanden. Hier kunt u een optionele excursie maken.

   

   

   

 • Dag 6: Een stukje van de Sahara

  Boa Vista is het meest oostelijke eiland van Kaapverdië en één van de dunst bevolkte. Omringd door riffen en bezaaid met duinen, ligt dit vlakke, kale en woestijnachtige eiland dichter bij het Afrikaanse vasteland dan zijn buren. De ruige kustlijn, met zijn ongerepte stranden is perfect om van de zon te genieten. Eeuwenlang was het een dodelijke route voor schepen op zoek naar een veilige haven, zoals de talrijke wrakken langs de kust getuigen. Bovendien zijn Boa Vista en de omliggende wateren een essentiële tussenstop voor veel trekvogels. Tussen juni en oktober nestelen zich hier duizenden karetschildpadden, terwijl bultruggen hier vaak in de winter komen om voor de kust te broeden.

 • Dag 7: Op weg naar Bissagos!

  Vandaag varen we naar Guinee-Bissau en de Bissagos-archipel – een reis van zo’n 800 kilometer. Bezoek één van onze lezingen in de Explorer Lounge over onderwerpen als de biodiversiteit die op de eilanden te vinden is, de geschiedenis en cultuur van de Bijagos-bevolking en hun matriarchale samenleving. Er is voldoende tijd om te ontspannen en te genieten, terwijl MS Spitsbergen zuidwaarts vaart naar de kust van West-Afrika.

 • Dag 8-11: Bissagos-eilanden

  Het verkennen van de geïsoleerde Bissagos-eilanden is één van de grote Afrikaanse ontdekkingsavonturen. De Bissagos-archipel, gelegen voor de kust van Guinee-Bissau, is een hotspot van biodiversiteit en het voorouderlijk thuisland van de Bijagos-bevolking. De Bissagos-archipel bestaat uit twintig belangrijke bewoonde eilanden en bijna zeventig kleinere. Deze tropische eilanden, in 1996 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, staan ​​bekend om hun diversiteit met ecosystemen zoals mangrovemoerassen, palmbossen, regenwoud, beboste savannebossen, zandstranden en kustlagunes.

  Met ongeveer 500 verschillende soorten vogels, verschillende soorten zeeschildpadden, krokodillen en enkele verbazingwekkende slangen, waaronder zwarte en groene mamba’s. En wat dacht u van zeekoeien en de unieke zoutwaternijlpaarden (beste periode om deze te spotten zijn in november en begin december). Kortom er is wild in overvloed. Dit maakt de Bissagos-eilanden uniek.

  Deze ongerepte omgeving wordt al lang bevolkt door het Bijago-volk, een matriarchale samenleving georganiseerd in clans. Met een bevolking van ongeveer 33.000 wordt de Bijagos-samenleving geregeerd door vrouwen en spiritueel geleid door vrouwelijke priesters. Bovendien zijn vrouwen de eigenaren van de huizen waarin ze wonen en beheren ze het religieuze, politieke en economische leven van hun gemeenschappen.

  De Bijago’s leven een bestaan ​​en nemen alleen van de natuur wat ze elke dag consumeren. Fundamenteel voor hen is hun animistische geloofssysteem, dat de natuurlijke wereld als heilig beschouwt. Deze benadering, waarbij de eilanden zelf heilig en levend zijn, heeft geholpen de archipel te beschermen tegen overontwikkeling en uitbuiting.

  De eenvoud van de levensstijl van de Bijagos staat in schril contrast met de complexiteit van hun overtuigingen. Ze bewegen zich in een zwaar geheiligd universum, gehuld in mysterieuze en geheime kennis die hun begrip van de kosmos omringt. Het is niet verrassend dat twee van de meest iconische dieren van de Bissagos-eilanden, de zoutwaternijlpaarden en de West-Afrikaanse zeekoeien, ook deel uitmaken van de rijke spirituele wereld van de mensen.

  Ons doel voor de komende vier dagen is om het labyrintische doolhof van eilanden en smalle kanalen te verkennen die deel uitmaken van de Bissagos-archipel. Met onze expeditie schepen kunnen we tussen veel van de kleinere kanalen komen, en misschien kunnen we met het expeditie team kustlandingen doen op afgelegen stranden. In beschutte wateren kunnen we misschien de archipel verkennen met behulp van de zeekajaks.

  Lokale omstandigheden uiteraard bepalen wanneer en waar we kunnen landen en verkennen. Maar wat we ook doen, u kunt er zeker van zijn dat u gaat genieten van de rijke ecologie van de eilanden. U zult de verbazingwekkende flora en fauna  observeren en de lokale Bijagos-bevolking in hun traditionele gemeenschappen ontmoeten.

 • Dag 12: Banjul, Gambia

  Banjul is de hoofdstad van Gambia. Gelegen in de monding van de rivier Gambia en bijna omringd door mangroven, heeft deze stad niet veel ruimte voor uitbreiding. Deze beperking was echter een bonus voor het kleine Banjul, waardoor de stad veel gemoedelijker is dan andere Afrikaanse hoofdsteden. Hoewel sommige delen van Banjul misschien een beetje hectisch zijn, heeft het grootste deel van de stad een echt ontspannen sfeer! Het rasterpatroon van straten dat in 1807 werd aangelegd, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Hoewel de oorspronkelijke nederzetting in omvang is gegroeid, is het gemakkelijk te voet te verkennen. Begin met de rasterstraten van de oude stad en bekijk de Anglicaanse kathedraal voordat u het Nationale Museum bezoekt, dat de beste archeologische en etnografische collecties van Gambia herbergt. Albert Market, waarschijnlijk de levendigste plek in Banjul, is ook de moeite waard. Alles, van eten tot stoffen, kan hier worden gekocht, inclusief interessante ambachten en souvenirs. Vergeet niet om uw onderhandelingsvaardigheden paraat te houden! Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de slavenhandel: Kunta Kinte, de held van Alex Haley’s boek Roots, werd een paar kilometer stroomopwaarts van Banjul geboren.

 • Dag 13: Terug naar huis

  De expeditie cruise eindigt in Dakar. Direct na ontscheping kunt u deelnemen aan een Dakar City Tour, die langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad van Senegal voert, zoals het Onafhankelijkheidsplein, het Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte, de kathedraal en de westelijke en oostelijke Corniche. Na afloop wordt u naar een hotel gebracht waar u de rest van de dag comfortabel kunt ontspannen in een hotelkamer en gebruik kunt maken van de faciliteiten van het hotel. In het hotel wordt u tevens een lunch aangeboden. Op eigen gelegenheid naar de luchthaven voor uw vlucht terug naar huis.

   

 • N.B.

  Deze reisbeschrijving beschrijft de geplande reisroute. De uiteindelijke reisroute is afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.

Vertrek

 • 04/11/2023, tourcode SBAFR2310
 • 16/11/2023, tourcode SBAFR2310
 • 28/11/2023, tourcode SBAFR2310
 • 10/12/2023, tourcode SBAFR2310
 • 22/12/2023, tourcode SBAFR2311 – Kersteditie! *
 • 03/01/2024, tourcode SBAFR2310

* De expeditie cruise met vertrek op 22/12/2023 is een kerst expeditie cruise. De route bij deze reis wijkt iets af van bovengenoemde reisbeschrijving. Dag 4 en dag 6 zijn omgekeerd bij de kerst expeditie cruise.

Prijzen

 • Vanaf € 4.990 per persoon (bij min. bezetting 2 personen in een Polar binnenhut)
 • Binnenkort treft u hier de uitgebreide prijstabel voor deze reis. Heeft u al een type hut in gedachten? Onze reisspecialisten kunnen u de actuele prijzen geven van deze reis voor de door u gewenste hut accommodatie aan boord.

Extra informatie

Inbegrepen

 • Hurtigruten expeditie cruise in de geboekte hutcategorie inclusief volpension en drankjes tijdens de maaltijden (huiswijn, scheepsbier, frisdranken, mineraalwater)
 • Koffie en thee gedurende de gehele reis
 • Gratis wi-fi voor Suite-gasten. Overige hutcategorieën wi-fi tegen betaling beschikbaar.
 • Gratis wind – en regenafstotend jack
 • Begeleiding door een zeer ervaren Duits – en Engelssprekend expeditieteam aan boord en aan wal
 • Gratis herbruikbare waterfles voor gebruik bij diverse water tappunten aan boord
 • Na ontscheping een Dakar City Tour inclusief lunch en gebruik van een hotelkamer (dag, geen overnachting).

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfers in aansluiting op internationale vluchten
 • Verzekeringen
 • Reserveringskosten € 27 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5 per persoon.

Extra informatie

 • Vermelde prijzen in euro per persoon
 • Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting aan boord. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen, uiteraard geldt de prijs van definitieve boeking
 • Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden
 • I.v.m. ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk
 • Norske is niet aansprakelijk voor tussentijdse prijswijzigingen en/of drukfouten.