Algemeen

West-Afrika

Expeditie Cruise Kaapverdië & Bissagos Eilanden

Expeditiereis in 2024/2025

Ontdek de fascinerende diversiteit van Kaapverdië en de Bissagos Eilanden – twee zeer verschillende eilandenarchipels voor de kust van West-Afrika!

Welkom in Dakar!

Van rotsachtige vulkanische voorgebergten tot weelderige en vochtige tropische regenwouden verder naar het zuiden. U zult een mozaïek van culturen, volkeren, tradities, landschappen en ecosystemen ervaren tijdens deze unieke expeditie cruise vanuit Dakar, de bruisende hoofdstad van Senegal. Het is de meest welvarende en invloedrijke stad in West-Afrika.

De pracht van Kaapverdië

Het relaxte Kaapverdië ligt op ongeveer 563 kilometer van het Afrikaanse vasteland. De archipel bestaat uit maar liefst 15 eilanden. Hier treft u prachtige witte zandstranden en een rijke onderwaterwereld. Het is tevens een paradijs voor vogelspotters. De eilandenarchipel kent een tropisch klimaat, maar omringd door de Atlantische Oceaan is het hier heerlijk vertoeven.

Bissagos Eilanden

De Bissagos-archipel, gelegen voor de kust van Guinee-Bissau, is een ongerept tropisch paradijs. Deze eilanden, die een UNESCO-biosfeerreservaat zijn, staan ​​bekend om hun ongelooflijke biodiversiteit. Ze zijn ook de thuisbasis van de Bijagos-bevolking – die hun oude overtuigingen hebben behouden en in een matriarchale samenleving leven waar vrouwen het economische, politieke en religieuze leven van hun gemeenschappen beheren. Het kleine stadje Banjul is de hoofdstad van Gambia, tevens het kleinste land op het vasteland van Afrika. Eeuwenlang was de rivier de Gambia een knooppunt van de wrede slavenhandel. Plaatsen zoals James Island, tegenwoordig een UNESCO-werelderfgoed, getuigen van deze tragische periode in de geschiedenis.

Routekaartje-SBAFR2213.png

Programma

 • Dag 1: Dakar

  Deze expeditie cruise begint in Dakar, de kleurrijke en levendige hoofdstad van Senegal. Dakar is een kosmopolitische plaats en bestaat voornamelijk uit laagbouw. Tegenwoordig is Dakar beroemd om zijn bruisende muziek- en kunstscènes en relaxte sfeer. Het kloppend hart van Dakar vindt u in de wijk Medina, met zijn doolhof van straatjes, de bruisende markt van Marché Tilène en de imposante Grote Moskee. In de haven ligt uw expeditieschip MS Spitsbergen klaar voor inscheping en vertrek.

 • Dag 2: Op zee

  Uw cruise is begonnen! We varen in de richting van Kaapverdië. Er is voldoende tijd om het schip eigen te maken en één van de interessante lezingen verzorgd door het Hurtigruten expeditieteam bij te wonen.

 • Dag 3: Praia, Kaapverdië

  Santiago, het hart van Kaapverdië, biedt een mix van geschiedenis, levendige markten, en indrukwekkende natuurlijke landschappen. Ontdek de dynamische cultuur van de hoofdstad Praia met een stadstour langs musea, het Plateau en lokale markten, waar artefacten van eilandscheepswrakken worden tentoongesteld.

 • Dag 4: São Filipe, Kaapverdië

  Het eiland Fogo wordt gedomineerd door een enorme, actieve vulkaan die met 2800m het hoogste punt is van de archipel.

  Eeuwen van erupties, de laatste in 2014, hebben een ongelooflijk landschap achtergelaten om te verkennen. Geniet van een rondleiding door de geplaveide straten en het charmante historische centrum van São Filipe. Of ontdek de prachtige lavavelden van Chã das Caldeiras. Omdat Fogo geen natuurlijke havens heeft, zullen we alleen aan land gaan als de omstandigheden het toelaten om onze kleine expeditieboten te lanceren.

 • Dag 5: Porto Novo, Kaapverdië

  Het landschap van Santo Antão, met pieken, kloven en canyons, heeft geprofiteerd van de ongeschiktheid voor landbouw. Grotendeels ongerept is dit wildreservaat een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. We zullen aanmeren in Porto Novo, de belangrijkste haven van het eiland, voor een eilandtour en de mogelijkheid om te wandelen te midden van de natuurpracht.

 • Dag 6: Een stukje van de Sahara

  Boa Vista is het meest oostelijke eiland van Kaapverdië en één van de dunst bevolkte. Omringd door riffen en bezaaid met duinen, ligt dit vlakke, kale en woestijnachtige eiland dichter bij het Afrikaanse vasteland dan zijn buren. De ruige kustlijn, met zijn ongerepte stranden is perfect om van de zon te genieten. Eeuwenlang was het een dodelijke route voor schepen op zoek naar een veilige haven, zoals de talrijke wrakken langs de kust getuigen. Bovendien zijn Boa Vista en de omliggende wateren een essentiële tussenstop voor veel trekvogels. Tussen juni en oktober nestelen zich hier duizenden karetschildpadden, terwijl bultruggen hier vaak in de winter komen om voor de kust te broeden.

 • Dag 7: Op weg naar Bissagos!

  Vandaag varen we naar Guinee-Bissau en de Bissagos-archipel – een reis van zo’n 800 kilometer. Bezoek één van onze lezingen in de Explorer Lounge over onderwerpen als de biodiversiteit die op de eilanden te vinden is, de geschiedenis en cultuur van de Bijagos-bevolking en hun matriarchale samenleving. Er is voldoende tijd om te ontspannen en te genieten, terwijl MS Spitsbergen zuidwaarts vaart naar de kust van West-Afrika.

 • Dag 8-11: Bissagos-eilanden

  Het verkennen van de geïsoleerde Bissagos-eilanden is één van de grote Afrikaanse ontdekkingsavonturen. De Bissagos-archipel bestaat uit twintig belangrijke bewoonde eilanden en bijna zeventig kleinere eilanden. Deze tropische eilanden, in 1996 door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat, staan bekend om hun diversiteit met ecosystemen zoals mangrovemoerassen, palmbossen, regenwoud, beboste savannebossen, zandstranden en kustlagunes. Met ongeveer 500 verschillende soorten vogels, verschillende soorten zeeschildpadden, krokodillen en enkele verbazingwekkende slangen, waaronder zwarte en groene mamba’s.

  U zult kennismaken en meer te weten komen over de lokale Bijagós-bevolking, een tribale samenleving georganiseerd in clans. Ze leiden een leven in evenwicht met de natuur, beschouwen de wereld om hen heen als heilig en hebben hun voorouderlijke tradities behouden.

  Ons doel voor de komende vier dagen is om het labyrintische doolhof van eilanden en smalle kanalen te verkennen die deel uitmaken van de Bissagos-archipel. Met onze expeditie schepen kunnen we tussen veel van de kleinere kanalen komen, en misschien kunnen we met het expeditieteam kustlandingen doen op afgelegen stranden. In beschutte wateren kunnen we misschien de archipel verkennen met behulp van de zeekajaks.

  De lokale omstandigheden bepalen wanneer en waar we kunnen landen en verkennen, maar wat we ook doen, u kunt er zeker van zijn dat u de rijke diversiteit van de archipel van dichtbij zult ervaren.

 • Dag 12: Banjul, Gambia

  Banjul is de hoofdstad van Gambia. Gelegen in de monding van de rivier Gambia en bijna volledig omringd door mangroven, heeft deze stad niet veel ruimte voor uitbreiding. Deze beperking was echter een bonus voor het kleine Banjul, waardoor de stad veel gemoedelijker is dan andere Afrikaanse hoofdsteden. Hoewel sommige delen van Banjul misschien een beetje hectisch zijn, heeft het grootste deel van de stad een echt ontspannen sfeer.

 • Dag 13: Terug naar huis

  De expeditie cruise eindigt in Dakar. Na het verlaten van MS Spitsbergen nemen we u mee op een inclusieve stadstour om deze interessante stad te verkennen. Deze Dakar City Tour brengt u langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad van Senegal, zoals het Onafhankelijkheidsplein, het Monument voor de Afrikaanse Wedergeboorte, de kathedraal en de westelijke en oostelijke Corniche. Na afloop brengen we u naar een hotel voor de lunch en kunt u hier de rest van de dag comfortabel doorbrengen, voordat we u naar de luchthaven brengen voor uw terugreis naar huis.

 • N.B.

  Deze reisbeschrijving beschrijft de geplande reisroute. De uiteindelijke reisroute is afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.

Vertrek

 • 10/11/2024, tourcode SBAFR2413
 • 22/11/2024, tourcode SBAFR2413
 • 04/12/2024, tourcode SBAFR2413
 • 26/12/2024, tourcode SBAFR2414 – Kersteditie! *
 • 28/12/2024, tourcode SBAFR2413
 • 09/01/2025, tourcode SBAFR2413

* De expeditie cruise met vertrek op 16/12/2024 is een kerst expeditie cruise. De route bij deze reis wijkt iets af van bovengenoemde reisbeschrijving.

Prijzen

West-Afrika - Expeditie Cruise Kaapverdië & Bissagos Eilanden

13-daagse expeditiereis met MS Spitsbergen
Hurtigruten traject: Dakar – Dakar

 

Prijs vanaf € 5.590  per persoon o.b.v. 2-persoons bezetting

Extra informatie

Inbegrepen

 • Transfer in Dakar luchthaven-schip
 • Hurtigruten expeditie cruise in de geboekte hutcategorie inclusief volpension en drankjes tijdens de maaltijden (huiswijn, scheepsbier, frisdranken, mineraalwater)
 • Koffie en thee gedurende de gehele reis
 • Begeleiding door een zeer ervaren Engelssprekend expeditieteam aan boord en aan wal
 • Gratis herbruikbare waterfles voor gebruik bij diverse water tappunten aan boord
 • Na ontscheping een Dakar City Tour, dagkamer in hotel in Dakar, inclusief lunch.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfers in aansluiting op internationale vluchten
 • Verzekeringen
 • Reserveringskosten € 37 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5 per persoon.

Extra informatie

 • Vermelde prijzen in euro per persoon
 • Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting aan boord. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen, uiteraard geldt de prijs van definitieve boeking
 • Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden
 • I.v.m. ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk
 • Norske is niet aansprakelijk voor tussentijdse prijswijzigingen en/of drukfouten.