Algemeen

Noorwegen

Noorderlicht Avontuur vanaf Hamburg

Met MS Fridtjof Nansen

Ontdek majestueuze fjorden en serene vissersdorpjes langs de magische kustlijn van Noorwegen terwijl we op jacht gaan naar het noorderlicht aan boord van ons ultramoderne hybride expeditieschip MS Fridtjof Nansen.

Van Duitsland tot aan de Noordkaap

Deze 15-daagse expeditie cruise begint en eindigt in Hamburg. Ideaal voor reizigers die niet willen vliegen, maar tóch een Hurtigruten expeditie cruise willen maken naar Noorwegen. ’s Avonds vertrekt u aan boord van MS Fridtjof Nansen richting Noorwegen en de volgende bestemming Ålesund met prachtige art nouveau-architectuur en een fantastisch aquarium.

De unieke Lofoten

Noorwegen heeft één van de meest opvallende landschappen ter wereld. U zult uw bezoek aan de beeldschone eilandengroep de Lofoten of de eerste keer dat u het noorderlicht aan de nachtelijke hemel ziet dansen niet snel vergeten! Terwijl we heel dicht langs de Noorse kust varen, bezoekt u pittoreske vissersdorpjes en moderne steden om meer te leren over Noorwegen, zijn geschiedenis, mensen en cultuur. 

Op jacht naar het noorderlicht!

Het natuurfenomeen noorderlicht is tijdens deze expeditie cruise een belangrijk element. Uiteraard is het zien ervan geen garantie, maar met de nodige nachten hoog boven de poolcirkel én varend ver weg van de lichtvervuiling van de stad, is de kans extra groot! Ziet de kapitein tijdens uw reis het noorderlicht niet? Dan komt u in aanmerking voor de unieke noorderlichtgarantie van Hurtigruten!

Hoogtepunten van deze reis
 • Vertrek uit de goed bereikbare havenplaats Hamburg voor deze 15-daagse expeditie cruise
 • Ontdek de hoogtepunten van de Noorse kust tijdens de wintermaanden
 • Bezoek kleine vissersdorpjes en de mooiste fjorden waar de grote cruisemaatschappijen niet kunnen komen!
fnnor2208i_uk.png

Programma

 • Dag 1: Vertrek uit Hamburg

  Vandaag verlaat u de op één na grootste stad van Duitsland in noordelijke richting om de verbazingwekkende kustlijn van Noorwegen te verkennen terwijl we op jacht gaan naar het noorderlicht. Uw kansen om dit magische natuurfenomeen te ervaren, worden beter naarmate onze reis verder noordwaarts gaat.

 • Dag 2-3: Op zee

  MS Fridtjof Nansen is een modern expeditieschip waar u tijdens een dag op zee heerlijk kunt ontspannen aan boord. Bijvoorbeeld in de panoramalounge, de wellnessruimte, het wetenschapscentrum of neem deel aan één van de interessante lezingen en workshops van het meereizende expeditieteam. In de ochtenduren van onze tweede dag op zee, krijgt u een eerste glimp van de Noorse kust als kleine eilanden en bergen aan de horizon verschijnen. We verlaten de Noordzee en varen de fjorden binnen. We streven ernaar om zo diep mogelijk de imposante Lysefjord in te varen naar het iconische uitkijkpunt de Preekstoel. De Lysefjord is 40 kilometer lang en heeft enkele van de meest opvallende verticale kliffen van alle Noorse fjorden.

 • Dag 4: Ålesund

  Welkom in Ålesund! Deze charmante stad staat bekend om zijn prachtige architectuur. Na een verwoestende brand die in 1904 een groot deel van de stad plat brandde, werd vervolgens de hele stad herbouwd in de modieuze art nouveau-stijl van die tijd. Noorwegen is een visland en Ålesund is de visserijhoofdstad. U vindt het beroemde visserijmuseum van Ålesund, Holmbua, direct bij de haven. Slenter door de charmante geplaveide straten van Ålesund en bewonder de talrijke torens en rijkversierde gebouwen. Als u meer wilt weten over de architectuur en het vuur dat het heeft doen ontstaan, ga dan naar het Art Nouveau Centre. Sportievelingen kunnen de 418 treden naar de top van de berg Aksla beklimmen, midden in het centrum van de stad. Uw inbegrepen activiteit van deze dag is een bezoek aan het Noors Aquarium, dat gebouwd is in de rotsachtige kustlijn.

 • Dag 5: Brønnøysund

  U bent nu halverwege de lange kustlijn van Noorwegen. Brønnøysund is een levendig en mooi stadje met 5.000 inwoners, gelegen op een smal schiereiland omringd door eilanden en de zee. Uw inbegrepen activiteit is een stadsrondleiding o.l.v. een gids met bezoek aan een kerk, waar u een klein concert van lokale muzikanten te horen krijgt. Brønnøysund is waarschijnlijk het best bekend om Torghatten, de berg buiten de stad met een opvallend gat dwars door het midden. Brønnøysund is ook de toegangspoort tot het Vega-eiland – dat een UNESCO-status heeft gekregen vanwege de manier waarop de gemeenschap haar eeuwenoude duurzame manier van leven laat zien. Blijf vooral aan dek wanneer we Brønnøysund verlaten om zo de prachtige Helgeland kust te zien! ’s Avonds steken we de poolcirkel over – uw kansen om het noorderlicht te zien groeien!

 • Dag 6: De unieke Lofoten

  Uw eerste kennismaking met de Lofoten zult u waarschijnlijk nooit vergeten! Als we de archipel naderen, zal de aanblik van de massieve bergwand en dramatische toppen die uit de zee oprijzen, adembenemend zijn. Het is deze felbegeerde combinatie van berglandschap, beschutte baaien en ongerepte wateren die de Lofoten-eilanden tot één van de meest spectaculaire plekken in Noorwegen maken. De Lofoten staan ook bekend om de pittoreske dorpjes, zandstranden, geschiedenis en cultuur. Deze eilandengroep heeft culturele wortels die nauw verbonden zijn met de Vikingen en is een must voor zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers.

 • Dag 7: Alta & Sami-cultuur

  Alta, een middeleeuwse nederzetting in de middeleeuwen, is 500 jaar later uitgegroeid tot een kleine stad, de grootste in dit deel van Noorwegen. De Sami-cultuur is nog steeds duidelijk zichtbaar onder de bevolking. Als de hemel niet bewolkt is en de omstandigheden goed zijn, kunnen we wellicht een ‘noorderlicht-show’ verwachten. Alta ligt direct onder de Auroral Oval, een zone die bekend staat om de constante activiteit van het noorderlicht. Veel van de hondensledeteams die deelnemen aan de Finnmark-race zijn hier gevestigd, u kunt zelfs enkele kennels bezoeken. Uw inbegrepen activiteit is een bezoek aan de noorderlichtkathedraal, een prominent cultureel monument in het stadscentrum. Het met titanium beklede gebouw en zijn spiraalvormige belfort domineren hier de skyline, des te indrukwekkender wanneer ze ’s avonds verlicht zijn! Een interactieve tentoonstelling in de kathedraal vertelt hoe de Noorse wetenschapper Kristian Birkeland Alta oprichtte als een epicentrum voor baanbrekend noorderlichtonderzoek in de late 19e en vroege 20e eeuw.

 • Dag 8: De Noordkaap

  Vandaag bezoeken we één van de noordelijkste puntjes van Europa, de Noordkaap, uw inbegrepen activiteit van vandaag. Dit is ook zo ver noordelijk als we deze winter expeditie cruise maken. Begin de dag met een mooie busrit vanuit de stad Honningsvåg. We passeren kleine baaien en dorpjes en steken vervolgens een bergplateau over voordat we aankomen bij de spectaculaire Noordkaap. Ga aan de rand van de klif staan ​​en kijk uit over de zee. Alleen de Svalbard-archipel scheidt u van de noordpool. Het is ook een geweldige plek om prachtige foto’s te maken en er is genoeg tijd om de bioscoop van de Noordkaaphal te bezoeken.

 • Dag 9: Tromsø

  De reis gaat weer zuidwaarts en we zijn op weg naar Tromsø, de perfecte bestemming voor winteractiviteiten en biedt een breed scala aan optionele excursies om uit te kiezen, afhankelijk van uw interesses. Geniet van een ritje door de lucht met de Fjellheisen-kabelbaan, met een adembenemend uitzicht over de stad, bergen en fjorden. Tromsø bruist van fascinerende geschiedenis, cultuur en gedurfde architectuur. Uw inbegrepen activiteit is een bezoek aan het Polaria Arctic Experience Centre.

 • Dag 10: Narvik

  We leggen aan in het schilderachtige stadje Narvik begrensd door indrukwekkende bergen waar de lucht bijzonder helder is, waardoor het een geweldige plek is om het noorderlicht in deze tijd van het jaar te observeren. Neem de kabelbaan naar de top van Fagernesfjellet, die op heldere dagen een indrukwekkend uitzicht op de fjord beneden biedt. Uw inbegrepen activiteit in Narvik is een interessant bezoek aan het Oorlogsmuseum.

 • Dag 11: Ontspanning aan boord

  Vandaag kunt u tijd doorbrengen in de Explorer-lounge van het schip, genieten in een bubbelbad of buiten op het dek kijken naar het Noorderlicht. Ons expeditieteam en onze fotografie-expert aan boord kunnen u helpen het Noorderlicht te lokaliseren en goede foto’s te maken.

 • Dag 12: Kristiansund & Molde

  De locatie van Kristiansund op vier zee-eilanden heeft gestaag gezorgd voor levensonderhoud in de visserij-, scheepsbouw- en olie-industrie. Neem misschien deel aan een optionele excursie over de Atlantische weg, één van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Noorwegen, over acht bruggen door pittoreske landschappen en over de open zee. De excursie eindigt in Molde, ‘Stad van de rozen’, waar u aan boord van het schip komt.

 • Dag 13: Hanzestad Bergen

  We komen aan in Bergen, een van de must-see steden van Noorwegen en een geweldige plek om te voet te verkennen. Bergen, gesticht in 1070 na Christus, was vele jaren de hoofdstad van Noorwegen en u zult zien dat de stad veel van haar lokale karakter, erfgoed en charme heeft behouden. Breng wat tijd door met dwalen door de geplaveide straten en steegjes van deze bloeiende, compacte stad. Als je een lokale specialiteit wilt proeven, stap dan binnen in een van de vele cafés of pubs en bestel een halve liter lokaal Hansa-bier. Wandel ook zeker door het historische Bryggen district, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Terug op het schip kunt u de avond ontspannen doorbrengen, misschien in de panoramische lounge of aan dek. Hoewel het minder waarschijnlijk is dat het noorderlicht zo ver naar het zuiden zal verschijnen, gebeurt het soms wel…

 • Dag 14: Richting Duitsland

  Het is onze laatste dag op zee. Als we de Noordzee oversteken, ziet u misschien de gigantische gasfakkels bovenop één van de vele olie- en gasplatforms. Misschien wilt u nog een laatste duik nemen in de jacuzzi, ontspannen in de Explorer-Lounge of uw foto’s bewerken.

 • Dag 15: Terug in Hamburg

  We meren aan in Hamburg en na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen van de bemanning en uw medereizigers.

 • N.B.

  Deze reisbeschrijving beschrijft de geplande reisroute. De uiteindelijke reisroute is afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.

Vertrek

 • 02/01/2022, tourcode FNNOR2008
 • 16/01/2022, tourcode FNNOR2008
 • 30/01/2022, tourcode FNNOR2008
 • 13/02/2022, tourcode FNNOR2008
 • 27/02/2022, tourcode FNNOR2008 *
 • 13/03/2022, tourcode FNNOR2008
 • 27/03/2022, tourcode FNNOR2008

* Deze reis zal de plaatsen Narvik, Tromsø, Alta en Svolvær in een iets andere volgorde bezoeken.

Excursies

Bij deze reis worden een aantal activiteiten kosteloos aangeboden, echter u dient vooraf aan te geven voor welke excursies u zich wilt aanmelden! Gelieve contact op te nemen met onze reisspecialisten om één of meerdere van onderstaande activiteiten te reserveren zodat u verzekerd bent van deelname aan de gewenste excursie.

 • Dag 4: Ålesund – Bezoek aan het Noors Aquarium
 • Dag 5: Brønnøysund – Stadswandeling met klein concert in de kerk
 • Dag 7: Alta – Bezoek aan de noorderlicht kathedraal
 • Dag 8: Honningsvåg – Bezoek aan de Noordkaap
 • Dag 9: Tromsø – Bezoek aan Polaria Arctic Experience Center
 • Dag 10: Narvik – Bezoek aan het oorlogsmuseum
Optionele excursies (tegen betaling), vooraf te reserveren

Voor iedere Hurtigruten expeditiereis is een optioneel excursieprogramma beschikbaar, welke ca. 6 maanden voor vertrek bekend wordt gemaakt. U kunt deze excursies (tegen betaling) bij boeken. Aan boord kan dit ook op basis van beschikbaarheid.

Hurtigruten Premium Comfort

Voor alle Hurtigruten Expeditie Cruises geldt dat u aan boord verblijft op basis van het Premium Comfort. Het Premium Comfort houdt het volgende in:

 

 • Drankjes inbegrepen tijdens de maaltijden (scheepsbier, huiswijn, frisdrank en mineraalwater in alle restaurants)
 • Koffie en thee zijn de hele dag door inbegrepen
 • Kleine snack voor vroege vogels ​​en middagtraktatie aangeboden als aanvulling op ontbijt, lunch en diner
 • Gratis Wi-Fi aan boord. Houd er rekening mee dat in afgelegen gebieden de verbinding beperkt kan zijn. Streaming wordt niet ondersteund.
 • Er worden geen fooien meer verwacht.

Prijzen

 • Vanaf € 4.290 per persoon (obv 2-pers. bezetting) in een Polar buitenhut (RR)
 • Binnenkort treft u hier een prijstabel aan met de beschikbare hutten en prijzen
 • Wenst u een offerte? Onze reisspecialisten kunnen u informeren over de actuele beschikbaarheid en prijzen van deze expeditie cruise.

Extra informatie

Inbegrepen

 • Hurtigruten expeditie cruise in de geboekte hutcategorie inclusief volpension en Premium Comfort aan boord
 • Koffie en thee gedurende de gehele reis
 • Inbegrepen activiteiten, zie tabblad excursies
 • Gratis herbruikbare waterfles voor gebruik bij diverse water tappunten aan boord
 • Wind – en regenafstotend jack
 • Lezingen aan boord van het expeditieteam
 • Suite-gasten kunnen a la carte dineren in restaurant Lindstrøm (6 diners gegarandeerd, overige avonden obv beschikbaarheid).

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfer(s) in aansluiting op de internationale vluchten
 • Optionele excursies
 • Verzekeringen
 • Reserveringskosten € 27 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5 per persoon.

Extra informatie

 • Vermelde prijzen in euro per persoon
 • Norske maakt graag een offerte-op-maat voor een aansluitend vliegarrangement
 • Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting aan boord. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen, uiteraard geldt de prijs van definitieve boeking
 • Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden
 • De expeditie cruise met vertrek op 27/02/2022 zal de plaatsen Narvik, Tromsø, Alta en Svolvær in een andere volgorde bezoeken.
 • Rubberen laarzen zijn aan boord te leen
 • Deze reis is onderdeel van het Hurtigruten expeditieprogramma. Voor deze reis is het enige toegestane reisdocument een geldig paspoort.
 • Norske is niet aansprakelijk voor tussentijdse prijswijzigingen en/of drukfouten.