Algemeen

Zuid-Amerika

Expeditie Panamakanaal, inheemse gemeenschappen & culturen

Expeditiereis in najaar 2023

Deze expeditie cruise begint met een indrukwekkende tocht aan boord van MS Fram door het beroemde Panamakanaal! Via enorme sluizen reist u van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan. Vervolgens gaat de reis zuidwaarts en bezoeken we twee nationale parken en een aantal charmante kustgemeenschappen in maar liefst vijf Zuid-Amerikaanse landen: Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Chili. Welkom aan boord! 

FRSOU2214-1.png

Programma

 • Dag 1: Colón, Panama

  De stad Colón ligt bij de ingang van het Panamakanaal aan de Atlantische kust. MS Fram ligt hier al aangemeerd. ’s Avonds is er een welkomstdiner aan boord en kunt u kennismaken met de bemanning en het expeditieteam.

 • Dag 2: Panamakanaal

  We vertrekken vroeg in de ochtend uit Colón en varen het Panamakanaal in. Het complexe kanaalnetwerk strekt zich uit over 80 km door natuurlijke en kunstmatige waterwegen. In een staaltje van moderne techniek heffen de ingenieuze sluizen het schip effectief meer dan 26 meter boven zeeniveau. Ongeveer halverwege de 12-uur durende doorgang van het kanaal zal het schip het gedeelte van het Gatun-meer binnenvaren. Langs de kust kunt u misschien het geluk hebben krokodillen en alligators te spotten. Als u in één dag van de ene grote oceaan naar de andere overgaat, heeft u het hoogtepunt ervaren van eeuwen van planning, hard werken en vindingrijkheid. Het wordt zeker een moment dat u niet snel zult vergeten!

 • Dag 3: La Chunga

  We bezoeken een authentieke Embera-nederzetting midden in de jungle in het Darien National Park gaan. De inheemse Embera woont al eeuwen in dit gebied, lang voordat de eerste Spaanse ontdekkingsreiziger voet aan wal zette in de Nieuwe Wereld. Om er te komen, zullen we voor anker gaan in de baai van La Chunga en met onze kleine expeditieboten over de Sambu-rivier door de jungle varen.

 • Dag 4: Bahia Solano, Colombia

  Het kleine stadje Bahía Solano is de grootste nederzetting aan de Chocó-kust van Colombia, nabij de monding van Rio Jella en omgeven door dichte jungle. Het wordt ook Ciudad Mutis genoemd naar de 18e-eeuwse Spaanse botanicus, misschien een verwijzing naar de natuurlijke biodiversiteit die bestaat in de oerwouden, mangroven, bergen, moerassen, rivieren en baaien van het gebied. Er is een optionele excursie naar de botanische tuinen gelegen aan het lange zandstrand van Playa Mecana.

 • Dag 5: Ontspanning op zee

  Breng een deel van uw dag door met een ontspannende wandeling aan dek en kijk uit naar zeedieren zoals walvissen, dolfijnen en zeevogels.

 • Dag 6: Manta, Ecuador

  Manta is een drukke en welvarende havenstad met hoge gebouwen, resorthotels en een paar casino’s. Afgezien van het toerisme, gedijt de stad op een industrie van tonijnvisserij en conserven. Probeer eens een kom van de lokale encebollado-bouillon, gemaakt met de verse tonijn waar Manta zo trots op is. Het Museo Municipal Etnografico Cancebi toont Ecuadoraanse kunst en kunstvoorwerpen uit de lokale pre-Colombiaanse beschaving, inclusief oude visgereedschappen. Misschien wilt u ook een bezoek brengen aan het nabijgelegen ambachtelijke stadje Montecristi, waar traditionele Panamese strohoeden met de hand geweven worden.

 • Dag 7: Isla de la Plata

  Isla de la Plata maakt deel uit van Parque National Machalilla, het enige nationale kustpark van Ecuador. Het eiland ligt vrij ver voor de kust en is gevoelig voor hoge golven die het maken van een landing lastig kunnen maken. Men denkt dat de naam ‘Island of Silver’ afkomstig is van de overtuiging dat de Engelse zeeman Francis Drake hier een hoop zilveren schatten heeft begraven. Maar wat het eiland ook mist in grootte of zilver, het wordt meer dan goedgemaakt in de rijke wildlife die vergelijkbaar is met die van de Galápagos eilanden.

 • Dag 8: Puerto Bolivar, Machala

  Machala’s belangrijkste roem is Puerto Bolivar, een belangrijke Ecuadoraanse haven voor de export van koffie, cacao, garnalen en overvloedige bananen die de lokale bevolking oro verde noemt – ‘groen goud’. Als onderdeel van een keuze aan optionele excursies, kunt u een lokale bananenplantage bezoeken en ook kolibries, parkieten en brulapen spotten in het natuurreservaat Buenaventura in het zuiden. Het versteende woud van Puyango ligt vlakbij met één van de grootste collecties versteende bomen ter wereld, waarvan wordt aangenomen dat deze ongeveer 100 miljoen jaar oud is, zo oud als het Andesgebergte zelf.

 • Dag 9: Een dag op zee

  Tijdens uw reis zal het expeditieteam lezingen geven in het wetenschapscentrum om hun uitgebreide kennis van de regio met u te delen. Onderwerpen kunnen onder meer perioden van precolumbiaanse geschiedenis zijn, de geologie van de omliggende bergen en eilanden en folklore van lokale gemeenschappen. Maar niet alle lezingen zijn beperkt tot binnenshuis. Als het schip zeevogels aantrekt die naast ons komen vliegen, kan het expeditieteam u ook helpen om de vogels aan dek te herkennen en succesvol te fotograferen.

 • Dag 10: Salaverry, Peru

  Salaverry wordt geteisterd door de wind en golven van de Stille Oceaan en kan een moeilijk bereikbare haven zijn. Als alles volgens plan verloopt, is het een goed doorvoerpunt om Trujillo, de op twee na grootste stad van Peru, te verkennen, evenals een scala aan archeologische vindplaatsen verspreid over de omliggende regio. Trujillo ligt in een vruchtbare vallei-oase die wordt geïrrigeerd door de rivier de Moche. Het heeft een kleurrijke barokke 17e-eeuwse kathedraal, 10 koloniale kerken en vele neoklassieke herenhuizen. De stad Chan Chan werd opgericht door het Chimu-rijk dat rond 900 na Christus in de regio verscheen. Tot de enorme ruïnes van het 20 vierkante kilometer grote complex behoren de tempel-citadel van Tschudi en Huaca Esmeralda.

 • Dag 11: Callao en Lima, Peru

  Gelegen op een strook woestijn tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte ligt de hoofdstad Lima, de grootste stad van het land, een moderne, uitgestrekte metropool waar tradities en trends samenkomen in een exotische mix van cultuur en gastronomie. Het historische centrum kenmerkt zich door architectuur uit het koloniale tijdperk, zoals Plaza Mayor en het klooster van San Francisco. Aan de andere kant herinneren de klei-ruïnes van de ceremoniële piramides Huaca Pucllana en Huaca Huallamarca aan de lang verloren gegane Inca-beschaving.

 • Dag 12: Paracas, Peru

  De kleine en slaperige badplaats Paracas, gelegen aan een baai achter een schiereiland, wordt omgeven door bruine rotsen en stranden. Bekend bij de meesten als El Chaco, heeft de stad een scala aan restaurants waar u kunt genieten van jalea, een schotel van gebakken zeevruchten. Peruaanse silverside-vis, bekend als pejerry, is ook een lokale specialiteit, die u het beste kunt wegspoelen met een glas pisco – brandewijn die wordt geproduceerd in lokale distilleerderijen. U kunt ook een (optionele) boottocht maken naar de nabijgelegen Ballestas-eilanden, die worden beschouwd als de kleinere Galápagos-eilanden.

 • Dag 13: Frisse, zoute bries

  Terwijl we verder naar het zuiden, gaan we het laatste deel van de reis in. Blijf genieten van het lezingenprogramma van het expeditieteam, de gezonde, zoute bries en het uitzicht vanaf het dek. Deze wateren maken ook deel uit van de Humboldt-stroom, een koudwaterstroom die het klimaat in de regio afkoelt en voor een heldere hemel zorgt. Het ondersteunt ook een zeer productief marien ecosysteem in de regio, dat de groei van sardines, ansjovis en makreel in enorme hoeveelheden stimuleert.

 • Dag 14: Arica, Chili

  Ongebruikelijk voor een stad aan zee, heeft Arica een constant woestijnklimaat en wordt het geclassificeerd als één van de droogste steden ter wereld. Dit betekent ook dat het bijna elke dag van het jaar in glorieuze zonneschijn baadt. De stranden zijn populair bij zowel zonaanbidders als surfers en het uitzicht vanaf de hoge, zanderige El Morro-klif is de wandeling van 15 minuten naar de wapperende Chileense vlag op de top zeker waard. Een andere hotspot voor bezoekers is de kathedraal van San Marcos, ontworpen door Gustave Eiffel van Parijse faam en ingehuldigd in 1876. Tijdens een optionele excursie heeft u ook de mogelijkheid om Lluta Valley en Lauca National Park te bezoeken.

 • Dag 15: Iquique, Chili

  Welkom in een stukje paradijs aan de Stille Oceaan, compleet met palmbomen en promenades. Als één van de beste kuststeden van Chili is Iquique het hele jaar door een levendige stad o.a. vanwege de belastingvrije Zofri Mall. Er is een mogelijkheid om het nabijgelegen verlaten mijnstadje Humberstone in de Atacama-woestijn te bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn Baquedano Street met 19e-eeuwse Georgische architectuur en Astoreca Palace.

 • Dag 16: Op zee

  Geniet van deze dag op zee, ontspan en bewonder het landschap vanaf het observatiedek of in de lounge. Ontspannen kan ook in één van de twee jacuzzi’s aan boord, sauna of fitnessruimte.

 • Dag 17: La Serena, Chili

  La Serena is gezegend met prachtige zandstranden langs de Avenida del Mar. De op één na oudste stad van Chili heeft een uitgesproken uitstraling. Moderne gebouwen worden afgewisseld met klassieke architectuur, zoals de ongeveer 30 zorgvuldig gerestaureerde kerken, waarvan sommige 350 jaar oud zijn. Afgezien van het dwalen over de stranden, promenades en pleinen, kunt u ook wandelen door verzorgde openbare tuinen zoals de Japans geïnspireerde Jardín del Corazón of winkelen voor kunst en handwerk op de Recova-markt.

 • Dag 18: Parel aan de Stille Oceaan

  Uw reis eindigt wanneer we de zeehaven van Valparaíso bereiken. Gebouwd op steile hellingen met uitzicht op de oceaan, is de door UNESCO beschermde stad een doolhof van monumenten, kerken, historische kabelbanen, trendy barrios, geplaveide steegjes, kleurrijke huizen en charmante pleinen. U zult waarschijnlijk gefascineerd zijn door deze kleurrijke en ongewone stad, dus wellicht is verlenging van uw reis door Zuid-Amerika een goede optie?

 • N.B.

  Deze reisbeschrijving beschrijft de geplande reisroute. De uiteindelijke reisroute is afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.

Vertrek

 • 26/09/2023, tourcode FRSOU2315

Excursies

Avontuurlijke verlengopties en excursiemogelijkheden

Geef uw reis een extra dimensie door één van de avontuurlijke verlengopties toe te voegen aan uw expeditie cruise. Haal het beste uit uw reis door een hotelverblijf of excursies toe te voegen voorafgaand, tijdens of na afloop van uw expeditie cruise. Onze reisspecialisten informeren u graag over de mogelijkheden.

Hurtigruten Premium Comfort

Voor alle Hurtigruten Expeditie Cruises geldt dat u aan boord verblijft op basis van het Premium Comfort. Het Premium Comfort houdt het volgende in:

 • Drankjes inbegrepen tijdens de maaltijden (scheepsbier, huiswijn, frisdrank en mineraalwater in alle restaurants)
 • Koffie en thee zijn de hele dag door inbegrepen
 • Kleine snack voor vroege vogels ​​en middagtraktatie aangeboden als aanvulling op ontbijt, lunch en diner
 • Gratis Wi-Fi aan boord. Houd er rekening mee dat in afgelegen gebieden de verbinding beperkt kan zijn. Streaming wordt niet ondersteund.
 • Er worden geen fooien meer verwacht.

Prijzen

 • Vanaf € 5.190 per persoon (bij min. bezetting 2 personen in een Polar binnenhut)
 • Binnenkort treft u hier de uitgebreide prijstabel voor deze reis. Heeft u al een type hut in gedachten? Onze reisspecialisten kunnen u de actuele prijzen geven van deze reis voor de door u gewenste hut accommodatie aan boord.

Extra informatie

Inbegrepen

 • Hurtigruten expeditie zeereis in de geboekte hutcategorie inclusief volpension en Premium Comfort aan boord
 • Koffie en thee gedurende de gehele reis
 • Een uitgebreid programma met inbegrepen activiteiten op alle Hurtigruten expeditie zeereizen die zo zijn ontworpen dat u wordt ondergedompeld in de bestemmingen die u bezoekt, inclusief tochten per poolcirkelboot en aan wal gaan onder begeleiding van het ervaren expeditieteam
 • Gratis herbruikbare waterfles voor gebruik bij diverse water tappunten aan boord
 • Wind – en regenafstotend jack
 • Lezingen aan boord van het expeditieteam.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Transfers in aansluiting op internationale vluchten
 • Optionele kleinschalige excursies en activiteiten
 • Verzekeringen
 • Reserveringskosten € 27 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5 per persoon.

Extra informatie

 • Vermelde prijzen in euro per persoon
 • Norske maakt graag een offerte-op-maat voor een aansluitend vliegarrangement
 • Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting aan boord. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen, uiteraard geldt de prijs van definitieve boeking
 • Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden
 • I.v.m. ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk
 • Rubberen laarzen zijn aan boord te leen
 • Norske is niet aansprakelijk voor tussentijdse prijswijzigingen en/of drukfouten.