Algemeen

Spitsbergen Avontuur

Reisschema 2: Zondag t/m vrijdag

De Kroon van Noorwegen

Spitsbergen is de kroon van Arctisch Noorwegen; een ruig en prachtig eiland gesmeed door de kracht van de Noordelijke IJszee en de uitgestrekte toendra met verbazingwekkende dieren in het wild. Deze Spitsbergen reis begint in de ‘hoofdstad’ van de archipel – het historische Longyearbyen, lange tijd een kolenmijnstreek geweest en de thuisbasis van het fascinerende Spitsbergenmuseum.

MS Nordstjernen

MS Nordstjernen (Noordster), gebouwd in 1956, is een van onze meest geliefde en langst dienende schepen. MS Nordstjernen beschikt over een restaurant, een cafetaria, een bar, twee gemoedelijke salons en een kleine winkel. De hutten zijn eenvoudig en doelmatig, de salons en restaurants zijn bijzonder smaakvol ingericht. In de binnenruimtes en dekken is veel mooi oud hout verwerkt. MS Nordstjernen heeft absoluut een heel eigen, zeer bijzondere charme.

Hoogtepunten van deze reis
 • Kans op het spotten van ijsberen, walrussen, walvissen en Arctische vogelsoorten terwijl we voorbij varen langs scherpe bergpieken, dramatische fjorden en immense gletsjers.
 • Ervaar de Middernachtzon (tot 23 augustus), waardoor u 24 uur daglicht hebt om Spitsbergen te ontdekken
 • Verken prachtige Arctische landschappen en fjorden met het nostalgische MS Nordstjernen schip
 • Ontdek de rijke geschiedenis van ontdekkingsreizigers in Ny-Ålesund, een voormalig mijnstadje en een van ’s werelds meest noordelijke nederzettingen.
nxspi2302_uk.png

Programma

 • Dag 1: Longyearbyen

  Vanaf de luchthaven van Longyearbyen brengt een transfer u naar de stad, gelegen aan de oevers van een grote, uitgestrekte fjord. Longyearbyen is de grootste nederzetting in Spitsbergen, hoewel de 2.000 inwoners hier in aantal worden overtroffen door sneeuwscooters.

  Oorspronkelijk was Spitsbergen een kolonie voor steenkoolwinning, maar vandaag de dag is het een centrum voor avontuurlijke reizigers, evenals wetenschappers en ingenieurs die betrokken zijn bij lokale onderzoeksprojecten, zoals de beroemde Global Seed Vault.

  Afhankelijk van wanneer u in Longyearbyen aankomt en incheckt in het hotel, heeft u misschien tijd om naar het toepasselijk genaamde North Pole Expedition Museum te gaan. Daar kunt u zich onderdompelen in de geschiedenis van de poolverkenning van Spitsbergen met oude kranten, foto’s, ansichtkaarten, enkele uren originele expeditiefilmbeelden en eigenaardige historische artefacten. U kunt ook de Spitsbergen-brouwerij bezoeken en genieten van een proeverij met bieren gebrouwen in het Arctisch gebied.

  U brengt ’s avonds de nacht door in uw hotel, waar u kunt genieten van moderne gemakken in historische omgevingen.

 • Dag 2: Longyearbyen en Isfjord

  Na het ontbijt kunt u de ochtend nemen om te ontspannen en dit schilderachtige stadje, Longyearbyen, te verkennen. Misschien komt u wel de rendieren tegen die vaak rondwandelen. Hoewel wild, zult u merken dat ze vrij nieuwsgierig en tam zijn.

  Na de lunch in een van de restaurants van de stad brengt u uw bagage naar de bus en geniet u van een rondleiding met een bezoek aan het Spitsbergen Museum. Hier kunt u alles te weten komen over de geschiedenis, geologie en wildlife van de archipel. Daarna brengen we een bezoek aan Camp Barentz, waar u meer te weten komt over ijsberen. Terwijl u daar bent, houdt u een oogje in het zeil voor rendieren, korhoenders en vossen.

  Het historische MS Nordstjernen wacht op u in de haven. Nadat u zich heeft geïnstalleerd, zetten we koers in de Isfjord, het meest opvallende fjordensysteem van Spitsbergen. Het vertakt zich naar vele kleinere fjorden en vormt zo een weelderig en mooi systeem dat rijk is aan wildlife en natuur. Bereid u voor op indrukwekkende gletsjerfronten en immense U-vormige valleien, uitgesleten door reusachtige gletsjers zo’n 10.000 jaar geleden.

  Aan de noordzijde van de fjord, let op Alkhornet, een imposant voorbeeld van carbonaat rots, met een hoornvormige top. Natuurlijk heeft de omliggende wildlife het veroverd. Deze regio herbergt Arctische vossen, rendieren en kolonies zeekoeten en Drieteenmeeuwen.

 • Dag 3: Magdalenefjord en de Noordwest Hoek

  In deze prachtige maar afgelegen gebieden is er geen internet, en zijn er geen telefoonmasten om een mobiel signaal te leveren. Vrij van e-mails en tekstberichten, kunt u genieten van een zeldzame gelegenheid om los te koppelen en te ontgiften van de moderne wereld.

  Svalbard, ofwel Spitsbergen, betekent “puntige bergen”. Als er één plek is die die definitie meer belichaamt dan andere, is het Magdalenefjord. Omsloten door spectaculaire uitzichten op scherpe bergpieken en gletsjers, heeft deze adembenemende fjord een Alpiene uitstraling. De reflectie van de bergen wat perfect weerspiegeld in het glanzende oppervlak van het water is ongetwijfeld een van de meest iconische bezienswaardigheden van Spitsbergen.

  We komen ’s ochtends aan en hopen aan land te gaan om deze prachtige Arctische wildernis te verkennen. Wanneer we aan land kunnen, zet u voet op grond met een rijke geschiedenis van exploratie. Magdalenefjord lokt al eeuwenlang ontdekkingsreizigers. De Arctische ontdekkingsreiziger Willem Barents kwam hier in 1596 en noemde het “Tusk Bay” vanwege de walrustanden die hij hier vond.

  Het prachtige strand is bezaaid met bewijzen van een walvisstation uit de 17e eeuw, met blubber ovens, een begraafplaats van 130 graven en een monument voor de walvisvaarders.

  Lang voordat ontdekkingsreizigers voet aan wal zetten op Magdalenefjord, waren de prachtige uitzichten het domein van wildlife. Vandaag de dag zijn de puinhellingen broedplaatsen voor grote aantallen Kleine Alken. Ook zou u Arctische Sterns, Grote Jagers, Eidereenden en Brandganzen kunnen zien. In de zomermaanden herbergen de omliggende wateren dwergvinvissen en beluga’s. Zoek naar zeehonden op het drijvende zee-ijs en, als we geluk hebben, zou u een glimp kunnen opvangen van een ijsbeer.

 • Dag 4: Woodfjord, Liefdefjord, Moffen en 80°Noord

  Spitsbergen is een land van contrasten. Binnen het uitgestrekte fjordensysteem van Woodfjord ligt een gevarieerd en uniek landschap met opvallende rode bergen van Devonische zandsteen, kegelvormige overblijfselen van drie vulkanen en thermale bronnen. De prachtige toendra van Woodfjord is rijk aan flora. Wandelen hier beloont u met prachtige uitzichten op paarse steenbreek en spinnenplanten.

  De adembenemende uitzichten gaan door in Liefdefjord. De naam spreekt voor zich, want in het Nederlands betekent het “De Liefdesfjord” . Het is mogelijk vernoemd naar een Nederlands schip, maar het zou ook heel goed vanwege de verbluffende uitzichten kunnen zijn. Rollende rode heuvels maken plaats voor met sneeuw bedekte bergen landinwaarts.

  Het gebied rond Liefdefjord is ook een geweldige plek om te scannen naar wildlife. Het gezicht en geluid van duizenden zeevogels zoals zeekoeten, sterns en eidereenden vullen de lucht. Zoals altijd zal het weer maar ook het ijs bepalen waar we aan land gaan en welke activiteiten we zullen doen.

  Wanneer de omstandigheden gunstig zijn, plannen we om boven de 80° Noord te varen, waardoor u binnen 600 zeemijlen van de Noordpool komt. Zo ver naar het noorden is de zon 24 uur per dag zichtbaar. Onder de glorieuze Middernachtzon heeft u nog meer tijd om te genieten van de prachtige uitzichten vanaf het dek.

  Direct boven de 80° Noord ligt Moffen, een kaal, grindachtig eiland dat bekend staat om zijn populatie walrussen. Grote aantallen verzamelen zich vaak aan de zuidelijke punt van het eiland. Het zien van deze enorme zeezoogdieren die aan de kust spelen, is altijd een hoogtepunt. Onze benadering van het eiland zal voldoen aan de 300 meter uitsluitingszone om verstoring van dit kwetsbare dier te voorkomen.

 • Dag 5: Kongsfjord en Ny-Ålesund

  Ook bekend als King’s Bay, is Kongsfjord de grootste fjord aan de noordwestkust van Spitsbergen. Twee imposante gletsjers, Kongsvegen en de kolossale Kongsbreen, waken over de ingang van de fjord. Terwijl we geruisloos varen, zou u het kenmerkende gekraak en gekreun van stukken gletsjerijs kunnen horen die op het punt staan in zee te storten.

  Wandelen in de weelderige toendra stelt u in staat om vogels te observeren in een ongerepte omgeving. Noordse Stormvogels, Drieteenmeeuwen, Atlantische Papegaaiduikers en zeekoeten zijn slechts enkele van de soorten die hier in de zomermaanden te vinden zijn. Een vogelreservaat bestaande uit ongeveer tien eilanden ligt aan het binnenste uiteinde van de fjord en ondersteunt broedpopulaties van beschermde soorten zoals Kolganzen en Eiders.

  Later meren we aan bij de voormalige mijnbouwnederzetting Ny-Ålesund. Op 78º 55′ N is dit een van ’s werelds meest noordelijke gemeenschappen het hele jaar door. Getransformeerd tot een internationaal wetenschapscentrum, vindt u hier een behoorlijk aantal onderzoeksstations uit verschillende landen die zich richten op de studie van glaciologie, wildlife en klimaatverandering.

  U zult fascinerende geschiedenis ontdekken terwijl u de nederzetting verkent, die vandaag de dag ongeveer 30-35 inwoners herbergt. Ny-Ålesund en het omliggende gebied herbergen een grote concentratie van beschermde gebouwen en culturele artefacten die zijn achtergelaten door de voormalige kolonisten van Spitsbergen.

  Deze kleine nederzetting is synoniem met historische pogingen om de Noordpool te bereiken. Ontdek de rijke geschiedenis van ontdekkingsreizigers in het museum en bekijk de aanlegmast van het luchtschip “Norge” van Roald Amundsen, alvorens een ansichtkaart te versturen vanuit de meest noordelijke brievenbus ter wereld!

  an je nieuwe vrienden.

 • Dag 6: Longyearbyen

  Vandaag markeert het einde van uw Arctische avontuur rondom Spitsbergen. Terwijl u ontspant na uw reis, heeft u wat tijd om terug te kijken op al uw nieuwe herinneringen en nog steeds vast te houden aan dat opgewekte gevoel van letterlijk in de buurt te zijn geweest van de “top van de wereld”.

  Na afscheid te hebben genomen van het schip en de bemanning, neemt u een transfer naar de luchthaven voor uw vlucht naar huis.

  Als u tijd heeft, pak dan wat souvenirs van de lokale winkels voordat u vertrekt. Een warme Svalbard-trui of een doos met lokale handgemaakte chocolaatjes. Spitsbergen is een belastingvrije zone en Longyearbyen heeft een selectie van sport- en buitensportkledingwinkels, perfect om voorraden in te slaan voor uw volgende reis.

 • N.B.

  Deze reisbeschrijving beschrijft de geplande reisroute. De uiteindelijke reisroute is afhankelijk van de lokale weersomstandigheden.

Vertrek

 • 19/05/2024, tourcode: CENNX24B
 • 26/05/2024, tourcode: CENNX24B
 • 02/06/2024, tourcode: CENNX24B
 • 09/06/2024, tourcode: CENNX24B
 • 16/06/2024, tourcode: CENNX24B
 • 23/06/2024, tourcode: CENNX24B
 • 30/06/2024, tourcode: CENNX24B
 • 07/07/2024, tourcode: CENNX24B
 • 14/07/2024, tourcode: CENNX24B
 • 21/07/2024, tourcode: CENNX24B
 • 28/07/2024, tourcode: CENNX24B
 • 04/08/2024, tourcode: CENNX24B
 • 11/08/2024, tourcode: CENNX24B
 • 18/08/2024, tourcode: CENNX24B
 • 25/08/2024, tourcode: CENNX24B

Excursies

Avontuurlijke verlengopties en excursiemogelijkheden

Geef uw reis een extra dimensie door één van de avontuurlijke verlengopties toe te voegen aan uw expeditie. Haal het beste uit uw reis door een extra hotelverblijf of excursies toe te voegen voorafgaand, tijdens of na afloop van uw expeditie. Onze reisspecialisten informeren u graag over de mogelijkheden.

Prijzen

6-daagse Hurtigruten rondreis met MS Nordstjernen
Hurtigruten traject: Longyearbyen-Moffen-Longyearbyen

Prijs vanaf € 1.789 per persoon
o.b.v. 2-persoons bezetting

Extra informatie

Inbegrepen

 • Transfer Longyearbyen van de luchthaven naar het hotel
 • Hotelovernachting (1x) in Longyearbyen inclusief ontbijt en diner, voorafgaand aan de reis
 • Hotelovernachting (1x) in Longyearbyen inclusief ontbijt en diner, na afloop van de reis
 • 3 uur stadstour incl. bezoek Camp Barentz en museum eindigend bij de pier voor inscheping
 • Hurtigruten Cruise in de geboekte hutcategorie inclusief volpension aan boord
 • Transfer Longyearbyen van het schip naar de luchthaven
 • Een uitgebreid programma met inbegrepen activiteiten op alle Hurtigruten expeditie zeereizen die zo zijn ontworpen dat u wordt ondergedompeld in de bestemmingen die u bezoekt
 • Lezingen aan boord van het Engels sprekende expeditieteam
 • Bijeenkomsten met het team, zoals dagelijkse terugblikken en voorbereidingen voor de volgende dag
 • Uitleen van wandelstokken en thermische pakken voor activiteiten
 • Koffie en thee gedurende de gehele reis

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Optionele kleinschalige excursies en activiteiten
 • Verzekeringen
 • Bagageafhandeling
 • Reserveringskosten € 37 per boeking
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
 • SGR bijdrage € 5 per persoon.

Extra informatie

 • Vermelde prijzen in euro per persoon
 • Norske maakt graag een offerte-op-maat voor een aansluitend vliegarrangement
 • Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem, dat is afgestemd op de mate van bezetting aan boord. De prijzen kunnen eventueel tot aan de vertrekdatum veranderen, uiteraard geldt de prijs van definitieve boeking
 • Wijzigingen van het reisschema en het programma zijn uitdrukkelijk voorbehouden
 • Aan boord van MS Nordstjernen is er geen Premium Comfort beschikbaar
 • I.v.m. ontscheping per poolcirkelboot zijn rolstoelen niet mogelijk
 • Rubberen laarzen zijn aan boord te leen
 • Norske is niet aansprakelijk voor tussentijdse prijswijzigingen en/of drukfouten.
 • Er is geen Wi-Fi, internettoegang of mobiel signaal tijdens de reis (behalve in Longyearbyen)
 • Niet alle hutten hebben een eigen badkamer – veel maken gebruik van gedeelde, gemeenschappelijke badkamers.