Algemeen

Voordeel Data met Hurtigruten in het voorjaar

In de periode 1 april – 31 mei organiseren wij op geselecteerde data individuele groepsreizen. Dit noemen we ook wel speciale voordeel data. Op deze rondreizen reist u als individu, maar profiteert u van het financiële voordeel van een groep. Na een lange winter, keert de warmte terug naar de kust van Noorwegen. Elke nieuwe dag brengt meer daglicht en de fjorden kleuren steeds groener. De zon maakt overuren om het bevroren land te ontdooien en werkt als een vitamine­pil voor flora en fauna. Hurtigruten nodigt u uit om dit spektakel met eigen ogen te aanschouwen en deel te nemen aan “The Arctic Awakening”! In deze periode van het jaar ervaart u drie seizoenen in slechts enkele dagen. Verbaas u over het veelzijdige leven langs de Noorse kust. Zo bent u ooggetuige van de terugkeer van de trekvogels, beleeft u exclusieve avonturen en ziet u hoe de lente de natuur doet ontspruiten. Kortom geniet van de ontwakende natuur; welkom in het voorjaar!

Voorjaar met Hurtigruten: Ontluikende lente in het Arctisch gebied

De terugkeer van de warme dagen werkt als een vitaminepil op het leven langs de kust. Iedere dag brengt meer licht en doopt de fjorden om tot een groene oase. In de gebieden gelegen op hogere breedtegraden wil de winter nog niet echt wijken. Hoewel de bergtoppen hier tot vroeg in de zomer met sneeuw bedekt blijven, krijgt de zon uiteindelijk toch grip op het winter landschap. Tijdens het voorjaar beleeft u eigenlijk meerdere jaargetijden in één en dezelfde reis. Zo vertrekt u vanuit een bijna zomers Bergen richting het winterse Kirkenes, waar nog volop winterexcursies worden aangeboden. Voorjaar in Noorwegen is de periode om de Noorse nationale feestdag van 17 mei te vieren. De in kleurrijke klederdracht uitgedoste plaatselijke bevolking bepaalt het beeld op die dag. Neem zelf eens deel aan de lokale festiviteiten. De Lyngenfjord, met zijn imposante bergtoppen in een adembenemende omgeving, biedt wel een heel bijzonder fraai schouwspel. De lokale expeditieleiders informeren u uitgebreid over de hoogtepunten tijdens uw bezoek aan land. Wat u beslist niet mag missen is de proeverij aan dek van de vers gevangen krabben in de Lyngenfjord, dé ultieme prikkeling voor uw smaakpapillen.

De keuken langs de Noorse kust

De maaltijden aan boord zijn geïnspireerd op de diverse “keukens” langs de Noorse kust. Het is voor Hurtigruten belangrijk dat u ook culinair verwend wordt. Immers eten en drinken zijn nauw verbonden met het karakter van een bepaald land. Terwijl u wordt geïnformeerd over de geschiedenis van vis en de visserij, geniet u van bijvoorbeeld overheerlijke kabeljauw-rendier-carpaccio, gebonden mosselsoep, kippenpootjes, aardbei compote, rosé- of limoensorbet.

Hoogtepunten aan boord
 • Tocht door de Lyngenfjord en Trollfjord
 • Proeverij aan dek van verse Lyngen-krabben, door de lokale vissers direct aan boord gebracht
 • Feestelijkheden aan boord rond de Noorse Nationale viering op 17 mei
 • Interessante lezingen omtrent het leven in de zee
 • Traditioneel kabeljauwtong-snijden aan dek
 • De doop tijdens het passeren van de poolcirkel

Programma

 • Dag 1: Bergen, inscheping Hurtigruten

  De 12-daagse rondreis begint in de mooie stad Bergen, omringd door zeven bergen. Misschien is er gelegenheid de historische stad te verkennen, voor inscheping aan boord van Hurtigruten. Na het dinerbuffet is er een informatieavond. In de loop van de avond zet het schip koers naar het Noorden.

 • Dag 2: Ålesund-Geiranger-Molde

  We varen langs de talrijke rotseilanden van de scherenkust en meren ’s morgens aan in Ålesund. Na een korte stop zetten we koers richting Molde en Kristiansund.

 • Dag 3: Trondheim-Rørvik

  Deze ochtend leggen we aan in Trondheim. Er is gelegenheid om de sfeervolle binnenstad te verkennen met de oude stadsbrug en karakteristieke houten koopmanshuizen. In de middeleeuwse Nidarosdom, werden tot nu toe 3 koninginnen en 7 koningen gekroond. De kroonjuwelen worden in de aangesloten residentie van de aartsbisschop tentoongesteld. Om 13.15 uur vertrekt het schip en vaart langs talrijke eilanden naar Rørvik.

 • Dag 4: Poolcirkel en Lofoten

  ’s Morgens passeren we de poolcirkel, gemarkeerd door een globe op een rotseiland. Over de Vestfjord varen we naar de Lofoten eilanden. Na een korte stop in Stamsund met zijn traditionele ‘rorbuer’ de rode houten huizen op palen, varen we langs de imposante rotsformatie ‘Lofotveggen’ naar Svolvær, de hoofdstad van de Lofoten.

 • Dag 5: Tromsø, toegangspoort tot de IJszee

  ’s Nachts varen we door de smalle Raftsund. Na een stop in Harstad, op de Vesterålen eilanden, gaat de reis via Finnsnes naar Tromsø, het ‘Parijs van het Noorden’en startpunt van vele poolexpedities. Tijdens het verblijf kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen of deelnemen aan een stadstour met bezoek aan de moderne IJszeekathedraal met zijn glasmozaïeken en Polaria museum met o.a. informatie over de poolexpedities (optioneel).

 • Dag 6: Honningsvåg en de Noordkaap

  Na Hammerfest en Havøysund bereiken we Honningsvåg en kunt u een bezoek brengen aan de Noordkaap (optioneel), de 307 m hoge leisteenrots die stijl uit de Noordelijke IJszee oprijst. Op het Noordkaap plateau heeft u het onbeschrijfelijke gevoel op het einde van de wereld te staan. In de Noordkaaphal vindt u het noordelijkste postkantoor, een kapel, souvenirwinkel en cafetaria. Er wordt een schitterende 180° panorama film vertoond over de Noordkaap en de regio Finnmark in 4 jaargetijden.

 • Dag 7: Kirkenes, keerpunt Hurtigruten

  ’s Morgens meert het schip aan in Kirkenes, het keerpunt van uw reis. Na een verblijf van enkele uren, met mogelijkheid om een excursie te maken naar de Russische grens, begint de terugreis. Tijdens de tocht naar het zuiden kunt u havens bezichtigen die op de heenreis ’s nachts werden aangedaan. Na het oversteken van de Varangerfjord komen we aan in Vardø, de oudste stad van Finnmark en het meest oostelijke punt van Noorwegen. ’s Avonds wordt in Båtsfjord en Berlevåg aangemeerd.

 • Dag 8: Honningsvåg-Tromsø

  ’s Morgens vroeg aankomst in Honnigsvåg en via Havøysund naar Hammerfest. De noordelijkste stad ter wereld werd in 1789 gesticht om de handel met de Russen te optimaliseren en is nog steeds een belangrijke vissershaven. In de straat komt u een ijsbeer tegen en kunt u lid worden van de ijsberenclub! Rond het middaguur vertrekt het schip weer. Verder zuidelijk bij Øksfjord passeren we een gletsjer die uitmondt in zee. ’s Avonds stoppen we nog bij de oude handelspost Skjervøy en kort voor middernacht aankomst in Tromsø. Mogelijkheid voor optionele excursie IJszeekathedraal.

 • Dag 9: Vesterålen-Lofoten

  Vandaag staan de betoverende eilandengroepen Vesterålen en Lofoten op het programma. Door het Risøykanaal, speciaal voor Hurtigruten aangelegd om de ‘binnenvaart’voor de eilandengroepen mogelijk te maken. In Stokmarknes kunt u het Hurtigrutenmuseum bezoeken (entree ca. NOK50 p.p) Later vaart het schip door de zee-engte Raftsundet en maakt misschien ook een uitstapje naar de Trollfjord met zijn fascinerende natuur. Svolvær is de grootste plaats op de Lofoten en de economie draait hier om de visserij. Het aanzicht wordt gedomineerd door houten rekken met kabeljauw, die in de koele zeelucht hangt te drogen – bestemd voor export als stokvis. Tijdens de stop heeft u de gelegenheid om Svolvær te verkennen. Het schip vertrekt vervolgens voor een mooie tocht langs de Lofotenwand naar Stamsund. Na een korte stop verlaten we de Lofoten en varen we richting het vasteland.

 • Dag 10: Poolcirkel

  Voor de Helgelandkust met haar talrijke kleine eilanden, het vruchtbare akkerland en de steile granietwanden loont het zich om vroeg op te staan. Bij 66°33’N passeren we de poolcirkel. Met tradities en delicatessen aan dek nemen we hier afscheid van het noordpoolgebied. Dit deel van de kust is omgeven door sagen en legenden. Eén ervan gaat over de berg Torghatten, waarvan het gat in het midden afkomstig zou zijn van ‘de pijl van Hestmannen’ De Vega-archipel behoort tot werelderfgoed van UNESCO. De eilanden kunnen met een optionele excursie bezocht worden.

 • Dag 11: Trondheim en de westkust

  Vanochtend is er nog even tijd om Trondheim te bezoeken. Tot 10.00 uur ligt het schip in de haven, op loopafstand van het centrum. Dan varen we langs de eilanden Munkholmen en Hitra over open zee naar Molde, de ‘stad van de rozen’. Haar welige rozengroei is te danken aan het milde golfstroom klimaat. Let ook de steile toppen van de Romsdal Alpen, die glinsteren in de zon, en bezichtig de ‘stokvismetropool’ Kristiansund.

 • Dag 12: Aankomst Bergen, ontscheping

  Vandaag zult u het schip, dat u zo vertrouwd geworden is, alweer verlaten. Maar eerst wacht nog een fascinerend landschap van de schilderachtige Nordfjord, aan de voet van de Jostedalsgletsjer en een paar zeemijlen zuidelijker wacht de Sognefjord. Op de route naar Bergen passeren een prachtig scherenlandschap. Met aankomst in Bergen is de rondreis ten einde. Maar de herinneringen aan de ‘mooiste zeereis ter wereld’en nieuwe contacten met reisgenoten neemt u mee naar huis!

Vertrek

Beschikbare reizen in 2021

Op dit moment hebben wij nog geen voordeel data beschikbaar in de lenteperiode 2021. Zodra er nieuwe voordeel data zijn, zullen wij deze kenbaar maken via onze website en nieuwsbrief. Mocht u interesse hebben, dan kunt u ook vrijblijvend uw gegevens doorgeven aan onze afdeling verkoop. Wij nemen dan contact met u op, zodra wij u een concreet aanbod kunnen doen voor één van onze Hurtigruten voordeel data.